Stanivuković: Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima

Vijesti 13. apr 202312:36 7 komentara
N1

Zaposleni u Gradskoj upravi Banjaluka i građani danas su protestovali na lokaciji Stare autobuske stanice koja je, prema presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vlasništvo Autoprevoza.

Za danas je bilo najavljeno izvršenje presude, a predstavnici Autoprevoza stigli su sa sudskim izvršiocima na lokaciju, no odlučeno je da se izvršenje odgodi.

Policija je legitimisala prisutne građana, ignorišući gradonačelnika Draška Stanivukovića. On je građanima poručio da kažu da čekaju autobus ukoliko ih neko nešto pita. Ipak, naknadno je izjavio kako skup nije najavljivan Policijskoj upravi.

On je istakao da jeste za pravnu državu, ali da ne prihvata odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jer su time poništene ranije presude sudova u Republici Srpskoj. Ipak, istakao je da je spreman da pregovara sa Autoprevozom pod jednim uslovom.

“Možemo razgovarati, ali pod uslovom da odustane od Vidovdanske ulice. Ovo je izuzetno važna ulica za grad i zbog naziva”, rekao je on, ističući da neće pristati da lokacija na kojoj je spomenik “12 beba” i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripadne Autoprevozu.

“Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima”, upitao je Stanivuković ističući da ne može dozvoliti da grad ostane bez istorijskih obilježja Republike Srpske.

“Razgovaramo oko ovog, Vidovdansku, galeriju, zaboravite bolan, alo doviđenja”, poručio je.

Okupljenim građanima na početku protesta iznijeti su sendviči i voda.

Spor grada i Autoprevoza o ovoj lokaciji traje duže od dvije decenije.

Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci u korist Grada i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda da je stara autobuska stanica vlasništvo Autoprevoza.

Okružni privredni sud je za 13. april zakazao sprovođenje prinudnog izvršenja i uvođenje Autoprevoza u posjed.

Pored parkinga koji je predmet izvršenja, na osnovu sudskih presuda Autoprevoz je vlasnik i drugih parcela u centru grada na kojem je Vidovdanska ulica, park u kojem je spomenik „12 beba“, kao i takozvani „Krašov” parking, ali za njih nisu tražili ulazak u posjed već su pokrenuli spor težak 12 miliona KM.

Na kraju okupljanja Stanivuković je istakao da će na parkingu ostati predstavnici komunalnih službi grada “da se đavoli ne bi vratili”, poručujući da đavo vreba, “posebno u vrijeme posta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare