“Stanivuković je uskočio sam sebi u usta, ovo je zastrašujući poziv na linč”

Vijesti 20. mar 202319:08 1 komentar
N1

Napad na aktiviste BH povorke ponosa koji se u subotu dogodio u Banjaluci, nije prvi. Kako kaže rukovodilac programa i zagovaranja u Sarajevskom otvorenom centru Darko Pandurević, ovakvih slučajeva je bilo mnogo u tom gradu, ali nijedan do sada nije dobio "političku pažnju" niti zastrašujuće pozive na linč. Ističe da nije prvi slučaj ni da je nekim aktivistima zabranjeno okupljanje na području Republike Srpske te je podsjetio na slučaj zabrane okupljanja žrtava rata u Prijedoru.

“Policija, sudovi i tužilaštva će imati pune ruke posla. Ukoliko bude htjeli da se bave time. Mislim da i mi kao organizacija civilnog društva, ali i ostatak civilnog društva će se aktivirati, motriti njihov rad i da se desi koliko-toliko moguća satisfakcija za osobe koje su napadnute i čitavu LGBT zajednicu u Banjaluci. Imamo bizarnu situaciju. Kada slušamo gradonačelnika o tome da li neko ima pravo da se okuplja ili ne odlučuju vrlo jasno zakoni i propisi države, entiteta, Ustav. O tome ne odlučuje neko po tome da li mu se nešto sviđa ili ne, ne odlučuju Dodik ni Stanivuković. Samo u uskom broju slučajeva se može okupljanje zabraniti. Aktivisti su se okupljali u zatvorenom prostoru, poprilično izolovanom na periferiji grada. Napadi i nasilje prijetnje govor mrženje koji je sve vrijeme bio prisutan u javnom prostoru je kažnjivi i nije dozvoljen, a mi imamo situaciju da policija i nadležne osobe puštaju i ne reaguju na ovo nedozvoljeno ponašanje i ne trude se da zaštite ono što je dozvoljeno”, rekao je Pandurević za N1.

“Slični događaji u Banjaluci bili više puta”

Ističe kako je apsolutno zabrinjavajuće to što su novinarku Vanju Stokić, koja se pokušala sakriti među ljudima, isti ti ljudi predali huliganima rekavši da ona “nije njihova”.

“To je direktno uticalo na posljedice koje sada imamo. Ne samo ovaj slučaj i poziv na linč koji je zastrašujući. Imali smo klasičan primjer kada se uključe politika, političari koji su zaista baratali sa toliko poluinformacija, te smo napuhivanjem i potpirivanjem čitave situacije dovedeni da situacija eksplodira. Slični događaji su se dešavali u Banjaluci godinama bez ikakve pažnje”, navodi.

Kaže kako upravo zbog ovakvih dešavanja vladajući režim treba donijeti zakon o kleveti i NVO kako bi se spriječilo. Ali…

“Kako će spriječiti kada se ističe netačna informacija koja je uzela maha da su osobe koje odlaze tamo dolaze izvana, da nisu iz Banjaluke niti iz RS. To je jasna poruka – dolazi nam neko izvana ko nije naš, ne pripada ovdje, odbranit ćemo naše i istjerati”, dodao je.

Sistem je, ističe, evidentno zakazao. A to se, dodaje, vidi po ponašanju policije pred sami događaj, zabranjivanjem događaja, nereagovanjem i nepružanjem zaštite aktivistima.

“Treba ići u smjeru ispitivanja postupaka policije, internih kontrola i disciplinskih postupaka. Pohvalno je da imamo političke predstavnike koji će jasno dati glas i stati u odbranu civilizacijskih vrijednosti, da se neko okupi i izrazi stav i mišljenje, odnosno ljudskih prava u globalu”, kazao je Pandurević u Danu uživo.

“Ista matrica ponašanja – različite grupe”

Komentirajući izjave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića o “odbrani tradicionalnih porodičnih vrijednosti”, kazao je kako mu je jako interesantno da Stanivuković daje slične izjave već nekoliko puta o LGBT osobama, a da je sam veliki dio svoje kampanje gradio na tome da se aktivisti okupljaju slobodno, pogotovo kada je bilo riječ o grupi “Pravda za Davida”.

“Sada imamo kontradiktornosti gdje uskače sam sebi u usta. Formiranje narativa porodičnih vrijednosti je zlonamjerna kampanja, dizanja moralne panike, prepadanja ljudi, miješanja dvije stvari koje nisu i ne moraju biti u koliziji da bi se dobila podrška za kršenje ljudskih prava. Ponavljam, ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava u Banjaluci, desilo se bezbroj puta, ali nije bilo uključivanja politike. Podsjetimo na slučaj u Prijedoru kada je pod istom matricom ponašanja – da se ne može garantovati zaštita – zabranjen skup žrtvama ratnih zločina u Prijedoru. Matrica ponašanja je ista samo je usmjerena prema različitim društvenim grupama. Ne moramo se slagati, dijeliti mišljenje ili pripadati bilo kojoj društvenoj skupini, ali ljudska prava kao takva se moraju omogućiti svima jednako, da dostojanstveno žive i taj pristup ne garantuje nikome manje prava ni na koji način”, poručio je Pandurević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare