“Stanivuković svoje probleme ne treba dokazivati gušenjem LGBT zajednice”

Vijesti 19. mar 202321:13 komentar
N1

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković komentarisao je napad koji se dogodio sinoć u Banjaluci poručivši kako se ograničenja za okupljanje LGBT aktivista realizuju po principima koje je MUP RS davno testirao.

Duraković je, između ostalog, rekao da ugroženost na slobodu okupljanja traje više od deceniju.

“Ugroženost prava na slobodu okupljanja, zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, nije se pojavila u posljednjih sedam dana. Ona traje više od deceniju, a njene ključne tačke su bile zabrane skupova udruženja žrtava u Prijedoru i Bratuncu. Tada je krenulo stvaranje uslova i pravnih pretpostavki koje određenim lokalnim i entitetskim donosiocima odluka mogu osigurati priliku da nešto zabrane/dopuste”, rekao je Duraković.

Posebno se osvrnuo na rad MUP-a RS.

“Ograničenje slobode okupljanja aktivista za LGBT prava u Banjoj Luci se realizira po principima koje je MUP RS davno testirao. Prvo sistem odbije zaštitu, onda sistem okrivi manjinu, a onda, kada nasilnici dobiju signal da napad može proći nekažnjeno, stiže i nasilje. Posljednji napad je još jedan znak upozorenja. Upozorava da imamo problem sa novom generacijom huligana koji misle da mogu nekažnjeno provoditi silu. Ali je sistem odgovoran, s obzirom da je osigurao pretpostavke”, naveo je Duraković.

Mišljenja je da se huligani sutra mogu po istoj matrici obračunati i sa nekom drugom manjinom.

“Ljudska prava osnovna su tekovina demokratije, a po njihovom poštivanju cijeni se stepen razvijenosti jednog društva. Danas su se huligani obračunali sa nekolicinom LGBT aktivistica i aktivista. Sutra će se ti isti ili neki drugi, mlađi ili stariji, obračunavati sa nekom drugom manjinom koja će tražiti svoja (ljudska) prava. Ako se ova manjina nije mogla obratiti za pomoć policiji, na čiju pomoć i zaštitu da računa druga recimo, etnička manjina? Osim toga, nisu napadnuti samo aktivisti nego i novinari, a to, u svjetlu predloženih spornih zakona koji se izravno tiču slobode javne riječi, cijelom slučaju daje sasvim novu dimenziju”, naglašava.

Duraković je kazao da se mnogi u RS diče snagom institucija komentarišući i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

“Nema većeg dokaza da institucije i zakoni ne funkcionišu kada nismo u stanju garantovati zaštitu manjini koja je na udaru ‘većine’. I za to svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti. Gradonačelnik lične probleme ne treba da dokazuje tako što će ugušiti cijelu LGBT zajednicu, te mu strahovi i nesigurnosti ne daju za pravo da u Banjaluci, koja pretenduje da je otvoren grad, bude zagovornik ograničenja slobode okupljanja”, jasan je Duraković.

Poručio je da je svaki fizički napad, napad na sve.

“Jer je svaki fizički napad na bilo koga u Banjaluci samo zbog imena ili bilo kojeg identiteta ili bilo kojeg pitanja/stava, napad na sve nas. Neće proći”, zaključio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad