Stanivuković tvrdi da ga je Lukač odgurnuo, detalja se nije mogao sjetiti

Vijesti 03. feb 202313:424 komentara
N1

U Osnovnom sudu u Banjaluci danas je održano ročište u slučaju Draško Stanivuković i Dragan Lukač, a koji se odnosi na događaj iz 23. decembra 2019. godine kada su na devetoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kada poslanici raspravljali o programu reformi Bosne i Hercegovine, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova RS fizički nasnuo na Stanivukovića koji je tvrdio da ga je tom prilikom ošamario. Međutim, danas je u sudnici bila drugačija priča.

Podsjećanja radi, ta posebna sjednica je bila prilično žustra s obzirom na emocije koje su izazvali vladajući, a pogotovo opozicija koja je tvrdila da Milorad Dodik tim programom reformi BiH uvodi u NATO čime krši raniju odluku o neutralnosti RS koja je donesena također u NSRS.

Najglasniji pozicionari tada su bili Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović i Jelena Trivić.

Također, Stanivuković se izdvojio izvodeći jednu vrstu performansa sa zastavicama NATO saveza koje je dijelio predsjedavajućem Skupštine, ministrima u vladi, predsjedniku vlade pa čak i Miloradu Dodiku koji je bio za govornicom.

Lukač udario Stanivukovića (VIDEO)

Tada je došlo prvo do verbalnog okršaja između tada ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i Stanivukovića. Nakon toga je Stanivuković prišao do Lukača na njegov poziv pa je tako i došlo do fizičkog kontakta.

Stanivuković je tada govorio da je riječ o šamaru, a i na kamerama se vidi da je došlo do fizičkog obračuna, ali je danas Stanivuković u sudnici rekao da ga je Lukač odgurnuo te se nije mogao sjetiti važnih detalja koji su kod tužiteljice izazvali dodatna pitanja.

Tako ga je tužiteljica podsjetila i na njegovu izjavu iz zapisnika koju je dao početkom 2021. godine kada je poprilično detaljno prenio tok događaja i atmosferu iz plenarne sale pa čak i prijetnje koje mu je Lukač upućivao poput one famozne “priđi mi i završit ćeš kao i ove zastavice. Dođi i pokazat ću ti kako će to biti”.

Tužiteljica je od Stanivukovića tražila da što vjernije prenese taj njihov cijeli razgovor i tok dešavanja iz plenarne sale, ali on to nije uspio pravdajući se da je od toga prošlo mnogo vremena.

Vrijeme zaista i nije bilo sporno budući da je prošlo više od tri godine od konkretnog slučaja, ali je opet s druge strane, predmet osjetljiv budući da je riječ o prijetnjama koje je tada najglasnijem opozicionaru uputio tadašnji ministar unutrašnjih poslova RS.

Stanivuković je nakon današnjeg ročišta dao i izjavu za medije.

“Vi znate da je protiv ministra podignuta optužica. Radi se o svim onim spornim događajima prije tri godine kada pričamo o našoj borbi za pravdu i istinu. Samo jedna istina je bila važna, a to je da se rasvijetli ubistvo (David Dragičević), a poslije toga sve one sjednice kada me ministar udario. Moja dužnost i odgovornost je u tom trenutku bila da se borim za pravdu i istinu s jedne, a s druge strane da jednostavno u ovoj državi zauvijek nestane nasilje, a pogotovo kada pričamo o tome da ministar MUP-a bude taj koji će da sije to nasilje. Podizanje optužnice je dokaz da je istina bila i jeste na našoj strani. Tražio sam samo da ustanu institucije i urade ono što je u skladu sa zakonom, hronološki objašnjavajući ono što je bilo”, rekao je Stanivuković.

Iako se Stanivuković danas nije mogao sjetiti ključnih detalja, on ostaje pri svom stavu da sud u okviru svojih nadležnosti privede slučaj kraju i adekvatno kazni Lukača zbog fizičkog obračuna.

https://n1info.rs/region/potvrdjena-optuznica-protiv-ministra-lukaca-zbog-napada-na-stanivukovica/

Stanivuković je imao pravo tražiti i oštećenje od Lukača, ali je rekao da odustaje od toga.

Lukač ga (Stanivukovića) je u jednom trenutku u sudnici uz dozvolu pitao da li se on u jednom trenutku osjećao ugroženim kada su sada komunicirali i sretali se na brojnim događajima otkad je Stanivuković gradonačelnik.

Nakon toga mu je Stanivuković rekao da se nije i ne osjeća ugroženim te da je atmosfera danas bitno drugačija u odnosu na onu iz 2019. godine koju je stavio u kontekst kada su organizovani brojni protesti zbog ubistva Davida Dragičevića kada je Stanivuković u više navrata hapšen.

Naredno ročište u ovom slučaju će se održati 16. marta u 8:30 sati kada će pred sudom biti saslušane i bivše kolege Dragana Lukača – Zora Vidović, aktuelna ministrica finansija RS i bivši ministar pravde RS Anton Kasipović koji su u tom trenutku u sali bili neposredno uz Lukača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar