Stanivuković u prvom intervjuu nakon pobjede za N1: Pisali su da sam mali, zli patuljak i da mi je kraj karijere…

Vijesti 07. okt 202418:07 0 komentara
N1

Draško Stanivuković dao je prvi intervju za N1 nakon što je ponovo izabran za gradonačelnika Banjaluke. Govorio je o antikampanji koju su mnogi mediji u RS vodili protiv njega, ubjedljivoj pobjedi, ali i onome šta planira raditi u narednom periodu. Odgovorio je i na pitanje da li će sarađivati sa SDS-om, Narodnom frontom i Listom za pravdu i red koji su ga tokom cijele kampanje prozivali i optuživali da je "Dodikov igrač" te rpokomentarisao prisustvo "svog prijatelja" Miloša Večevića, premijera Srbije, zvaršnom mitingu SNSD-a.

O medijskoj antikampanji

“Rekao sam svom timu, da nemam mreža gdje me prati toliko ljudi, kako bih prezentovao ono što radim?!”, kazao je Stanivuković za N1.

Istako je da su ga “rad, djela i rezultati doveli do nove pobjede”.

“Mediji su spinovali – rekli su za plinske boce, za državni udar, da ću praviti nemire, da će stati javni prevoz, da će izaći svakakvi snimci – i šta imamo do te priče? Jutros ste došli lakše do posla nego prethodnih 30 dana. Neko je namjerno pravio gužve. Nikada nisam iznio u javnost nešto za što nemam dokaze, činjenice ili iza čega kao čovjek čvrsto ne stojim”, rekao je Stanivuković te nasatvio: “Jesu rekli da ću povući kandidaturu – rekao sam da neću. Jesam izašao s istraživanjem u kojem vodim osam posto – na kraju je bilo preko 10 posto. Jesam rekao da imam šanse da pobijedim u sedam mjesnih zajednica? To što je neko vjerovao ili nije, to nije moj problem. Ako nađete moju izajvu u junu/julu, prvi dan kampanje bili ste, rekao sam da ćemo da pobijedimo.”

Ponovio je kako postoje dokazi da je SNSD pravio namjerno vještačke gužve u saobraćaju u Banjaluci.

“Jesam ja namjestio glas Ćurli? Je l’ rekao javite se Letiću? Imamo benzinsku pumpu gdje je točeno i aktiviste koji su to radili, te snimke. Sada vidite da je stanje drugačije dan nakon izbora. Ali valjalo je to sve preživjeti”, rekao je Stanivuković.

Komentirajući izvještavanje o njemu u pojedinim medjima, kazao je kako bi i sam pomislio, nakon svega što je gledao, da je najgori čovjek na svijetu.

“Neko će izvući da sam terorista, atentator, ne znam šta već. Neko ko u to vjeruje, kada me sretne na ulici reći će mi sve najgore. A oni koji vjeruju svojim očima kada hodaju Banjalukom i svom kućnom džepu, pa znaju da ne daju više novac za knjige, legalizaciju i prevoz, reći će da nije istina to što kaže SNSD i ti mediji. Izbori su završili, hvala narodu”, kazao je.

Dodao je kako su mu “namještali zatvore” i politički htjeli “njegovu glavu”.

“Sretan sam što za ovih 30 dana ni danas to nije probudilo ni srdžbu ni ljutnju u meni i već smo danas krenuli dalje raditi”, rekao je Stanivuković.

Da li je “puklo” prijateljstvo s Vučevićem?

Objasnio je i svoju izjavu kako je bio “sam protiv svih”.

“Dva kandidata su nas napustila, dva odbornika otišla za vrijeme mandata, dio članova posljednji dan je podržao Jelenu. Dio blogera je pisao da sam mali, zli patuljak i da mi je kraj karijere… Eto”, istakao je.

Na pitanje da li još uvijek Vučevića (Miloš, premijer Srbije koji je bio na završnom mitingu SNSD, op.a.) smatra prijateljem, odgovorio je: “Kažu, naivnost je odlika ne glupih nego dobrih ljudi. Meni nikad nije žao ako sam prema bilo kome bio naivan. Nekada u politici neke stvari morate da prihvatite i nastavite dalje kao da se nije desilo. Za neke ljude je to politika, za neke nije. Rekao bih da on ima poštovanje prema meni. Ali nekada u politici postoji takva konstelacija snaga da nekada treba nešto uraditi iako ne biste tako. Miloš je bio i ostaće moj prijatelj”, naveo je Stanivuković.

Poručio je kako će nastaviti “kao neko ko vodi najveći grad RS da gleda u svoju maticu Srbiju” te da je dobio čestitke na pobjedi.

“Banjaluka je najviše dobila od Srbije”, istakao je.

Na pitanje da li su mu Višković ili Dodik čestitali, kazao je kako je dobio informaciju da je neko od njih zvao, ali da nije imao vremena jer je bio posvećen svojim ljudima.

“Zvanično ne znam da je neko od njih čestitao”, kazao je.

(Ne)Saradnja s opozicijom

Pitali smo ga i da li postoji mogućnost za saradnju sa strankama Lista za pravdu i red, SDS i NF.

“Oni su moju politiku nazivali propalom, govorili da je u Banjaluci dovoljno ‘samo da si opozicioni kandidat i eto pobjede’ – ne znam da je tako bilo. Mora biti puno posvećenosti, truda i rezultata. Bila je teza da sam režimski čovjek”, kazao je.

Komentirajući izjavu Dodika da mu je “Stanivuković bio bolji saradnik u pojedinim trenucima nego pojedini koalicioni patneri”, kazao je kako smatra da je on to rekao ne zato što je iskren ili da mu nanese štetu već da probudi sve sujete.

“To je paradoks, ti moji saborci iz opozicije inače ne vjeruju Dodiku, a kada kaže nešto za mene onda vjeruju. S trpeze biraju. Nije to Dodik rekao nimalo dobronamjerno, on je iznio je niz ružnih kvalifikacija na moj račun. Ja mu na to lično nisam odgovorio. Odgovarao sam na način da sam rekao da je u kuću Milanovića uselio UIO ili sve institucije za koje su lažno obećali da će vratiti nadležnost. Mene je politika naučila dvije stvari – morate imati određen principe ispod kojih ne idete, ali morate biti otvorenog uma jer ne znate šta dan ili noć nosi. Najvažnije mi je da Banjaluka funkcioniše”, naveo je.

Skupštinska većina i “umijeće” nakon 4-godišnjeg mandata

Dodaje kako sada čeka šta će biti u Skupštini Banjaluke.

“U politici morate da sabirate. Kada bih pamtio ko je sve šta o meni rekao, sa 99 posto ljudi ne bih razgovarao. Ovdje je stvar da li sve stranke u Banjaluci imaju zrelosti da ne gledaju da li im se sviđa Draško već da li ste dovoljno odgovorni da napravite skupštinsku većinu da grad ide naprijed”, naveo je.

A da li će u ovom mandatu imati snagu da napravi skupštinsku većinu, navodi: “To je moj posao i umijeće sada. Danas sam malo snažniji, politički, malo mudriji i zreliji i za ove četiri godine sam izgradio odnose mnoge. I vama se čini da ja nisam imao skupštinsku većinu, ali bilo je puno tačaka koje sam uspio. Moj cilj je da sada okupim skupštinsku većinu oko kolektora, budžeta, drugih stvari koje Skupština nije dala da radimo. Poznato da je ne odustajem od onih stvari koje zacrtam.”

Izrazio je nadu da Vlado Džajić neće biti predsjednik Skupštine.

“Nadam se da bilo koji racionalni odbornik ako voli Banjaluku neće ići u taj epilog jer Džajićev odnos prema meni je suviše ličan”, istakao je.

Gdje je Draško Stanivuković danas?

N1

“To je samo bilo u glavama nekih sumnja fabrikovana. Ja sam na strani toga da onoo što smo radili u Banjaluci, što nikada nije uradio SNSD, uradimo u cijeloj RS. Što znači da sam isključivo alternativa njima, SNSD-u.”

Koja je najveća greška u prethodnom mandatu Draška Stanivukovića?

“Ono što ču definitivno drugačije raditi jeste da ću puno više promišljati prije nego što uđen u neke stvari. Mislim da smo u prvom mandatu u želji da uradimo što više požurili, a trebalo je pričekati. To je bilo iz najbolje namjere. Evo naprimijer uđete u kružni tok da gradite, smatrajući da taj rektor univerzitea treba biti normalan čovjek i reći jeste to zemlja univerziteta, ali je kružni tok opšta, nacionalna, banjalučka, građanska priča koja svima koristi. A on kaže ne, i koči nas pet mjeseci. Imao sam naivnost da svako razmišlja kao ja. Sada treba pet puta da se uvjerim. Bilo je na riječ da može, a onda kada se krene ima kapo iznad koji kaže ne može.”

Najavio je i velik infrastrukturne projekte u Banjaluci. Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!