Stanivuković za N1: Apsolutno sam protiv toga da se predstavnicima RS sudi pred sudovima BiH

VIDEO 19. jul 202416:54 > 19:57 12 komentara

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarisao je u razgovoru za N1 američke sankcije koje su pogodile pojedine subjekte, što je dovelo do gašenja računa i firmi, kazavši kako je "apsolutno protiv toga" da se predstavnicima Republike Srpske sudi pred sudovima Bosne i Hercegovine, dodavši da se "na ovaj način politički i ekonomski prijeti RS".

Ja bih tu temu razdvojio na dva dijela. Prvo, to što su mnoge firme ojadile i opustošile budžete, dobile tendere od 800 hiljada, milion i po, pokrali budžet, javne financije – to je tema za Tužilaštvo RS, za naše sudove i pravosudne institucije. I taj stav nipošto ne mijenjam, borim se za to da se to rasvijetli“, istaknuo je Stanivuković

Usprotivio se mogućnosti procesuiranja ovih slučajeva pred sudovima na državnom nivou.

Drugo, ovo nije dobro za RS. S druge strane, apsolutno sam protiv toga da se našim predstavnicima sudi u sudovima BiH, protiv toga sam da se na ovaj način RS politički i ekonomski prijeti. RS ima pravo da donosi i sprovodi svoje zakone, RS ima svoju autonomiju. I ne trebamo imati nijednu dilemu – to sam vidio hiljadu puta i na svojoj koži što sam se više penjao do pozicije gradonačelnika, razgovarao s mnogim diplomatama – ovdje postoji politička agenda Evrope i svijeta i bošnjačkih političara da BiH bude jedna zemlja unitarna bez kantona – to je njihov problem, ali bez entiteta – e to je već naš problem. Mi smo za snažnu RS, oni su da RS svedu na što manje nadležmosti i na kraju da nema nijednu nadležnost“, zaključio je Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke govorio je i o drugim temama, uključujući mnogobrojne projekte koje implementira Gradska uprava, a koji su izazvali reakcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare