Stanje Memiševića je stabilno, počinitelj na slobodi, građani u strahu (VIDEO)

Vijesti 27. mar 202318:35 0 komentara
N1

Epilog brutalnog napada na povratnike u selu Omeragići kod Višegrada za sada je takav da počinitelj nije izveden pred lice pravde. Stanje bračnog para Memišević je stabilno. Policija nastavlja istragu, mještani zabrinuti.

U dvorištu Memiševića čeka pas. Nema njegovih vlasnika da o njemu brinu. Tu je samo skinuta traka koja upozorava da se radi o mjestu zločina: Mjestu stravičnog napada na Fadila i Ajšu Memišević. Oni su u bolnici, a osumnjičeni Bojan Prodan na slobodi.

N1

“Međutim iz obezbijeđenih dokaza nije proizilazila osnovna sumnja da je lice lišeno slobode izvršilac ovog krivičnog djela, slijedom čega nije podnesen prijedlog za određivanje mere pritvora”, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

“Ako je to osoba o kojoj se priča, meni su malo kontradiktorne informacije koje sam dobio, a to je da je on prije nekoliko dana završio obuku za vozački, prošao i ljekarski, a sada se neko vadi na to da on ima epilepsiju i da pije lijekove te da je čak pao i na poligrafu. Još jednom molim Tužilaštvo da do kraja izguramo ovaj slučaj da bi u svim krajevima BiH ljudi živjeli normalno”, apeluje ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Ministar Hurtić zbog toga je posjetio povratnike, a prvo se sastao sa načelnikom Višegrada. Zajednički su poručili da krivac mora biti osuđen. Načelnik ističe da povratnici nikada nisu bili ugroženi.

“Sve te ljude lično poznajem. Nikakvih problema nema u opštini i ne bih generalizirao jer je ovo izuzetak i jedinstven slučaj i vjerujem da se neće ponavljati u narednom periodu”, izjavio je načelnik Višegrada Mladen Đurević.

Zbog toga što se radi o povratnicima uvijek se probude ratne traume. Ministar Hurtić posjetio je kuću gdje je spaljeno više od 60 bošnjačkih civila.

Povratnici zabrinuti

Muhamed Ohranović jedan je od višegradskih povratnika. Njegove dvije kćerke trenutno su u školi. Sinoć ga je probudio plač jedne od njih – a i sam nije dugo mogao zaspati.

“Čujem jecaje, plač… malo se razaberem vidim kćerka najmlađa. Šta je? Ne smijem da spavam… spavala kod majke. Jednostavno – nije jednostavno… kada vidite onako nešto. Kao drugo, za ovo vremena 20 i više godina nije se ovako nešto desilo. Prvi je put”, ispričao nam je.

Zbog toga se svi preispituju: Šta će se sada desiti?

“Uvijek sam bio dobar, pošten… ali me možda opet neko mrzi? Možda me neko mrzi? Ali ne vjerujem da me iko mrzi…”, razmišlja mještanin Ahmet Ohranović dok dodaje da osjeti strah u svojoj porodici.

U ovakvoj vrsti zebnje i sa takvim mislima trenutno žive povratnici. Njih je na području Višegrada više od 600. U posljednje dvije decenije, kažu, imaju miran i bezbrižan život – gledano sa sigurnosnog aspekta. S druge strane općinske vlasti i policija uvjeravaju ih da prostora za strah nema.

Za počiniteljom policija i dalje traga, tačnije prikuplja dokaze. Ministar za ljudska prava i izbjeglice traži od načelnika policije pojačano patroliranje policije, naročito u ranim jutarnjim satima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!