Stara priča, novi detalji: Nešić, Schmidt, duge cijevi, osiguranje…

Vijesti 12. okt 202319:57 0 komentara

Stara priča, sa novim detaljima. Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik, ustvrdio je to ministar sigurnosti Nenad Nešić. Kao dokaze nudi diiplomatsku notu Njemačke ambasade i podatke o dugim cijevima koje je osiguranje visokog predstavnika navodno nelegalno unijelo u Bosnu i Hercegovinu. OHR bez komentara. Njemačka ambasada za N1 kratko poručuje - Christian Schmidt je visoki predstavnik.

Nenad Nešić među novinarima se pojavio s povećanim brojem ljudi oko sebe. Ima li to veze s navodima da mu je pojačano osiguranje zbog prijetnji iz kriminalnog miljea, ministar nije želio odgovoriti.

“Ja vjerujem našim bezbjednosnim agencijama. To je njihov posao”, kaže Nešić.

Nije se bavio svojim osiguranjem, ali je istražio u detalje pratnju Christiana Schmidta. Tvrdi da je u BiH unio tri duge cijevi, i to nelegalno.

“U najavi dolaska Christiana Schmidta preko Njemačke ambasade, putem MVP BiH, na spisku su tri duge cijevi, što je van svih procedura. Ovo oružje je vraćeno u Njemačku tek u junu 2022. godine i mimo procedura je bilo na teritoriji BiH od 5.11.2021. godine”, kazao je Nešić.

Nešić za propust krivi domaće sigurnosne službe i Graničnu policiju, koje, kako kaže, nisu smjele dozvoliti nelegalno unošenje dugih cijevi.

“To je svakako bio propust neke sigurnosne agencije. Schmidt je izabran visoki predstavnik i on uz sebe ima i duge cijevi. Ja bih volio više da se ministar Nešić pozabavio oružjem i da kritikuje to što se desilo na sjeveru Kosova i da vidimo kakve veze ima BiH sa tim stanjima. Međutim, mi se uvijek bavimo perifernim stvarima za BiH”, kazao je Nedžad Korajlić.

Nešić je prekoračio nadležnost, poručuje mu Zlatko Miletić, bivši direktor FUP-a.

“Boravak visokog predstavnika se reguliše kroz diplomatsko-protokolarne odnose. Isključiva nadležnost boravka visokog predstavnika je Predsjedništva BiH i MVP-a BiH. A po pitanju njegove pratnje, njihovog kretanja, njihovog naoružanja, isključivo su nadležne policijske agencije i one imaju operativni karakter i s tim bilo ko sa bilo kog administrativnog nivoa nema nikakve veze”, kazao je Miletić.

Najodgovorniji pojedinac za sigurnost u zemlji činjenicu da je notu o ulasku Schmidtovog osiguranja u zemlju uputila njemačka ambasada povezuje s tezom da je Schmidt nelegitimni visoki predstavnik.

“Mogu vam ja i pročitati. Ambasada Njemačke molimo dozvolu za nošenje oružja za dva nova službenika obezbjeđenja visokog predstavnika. Znači, Njemačka ambasada Schmidta naziva visokim predstavnikom, a onda umjesto SB UN podnosi zahtjev za ulazak i boravak njegove oružane pratnje u BiH”, kaže Nešić.

“Kad su Inzku prijetili smrću čak su direktori policije Austrije dolazili lično kod mene da osmislimo način kako da ih zaštitimo od tih prijetnji. Što smo mi i uradili. Nije bilo potrebno za nekim dodatnim zahtjevima”, kaže Miletić.

“Svaki diplomata se najavi preko MVP i GP koji budu upoznati sa tim, I kada bi gledali sve situacije ko nosi, kako nosi dugo oružje od kojih ambasadora. Pa imali smo problem sa oružjem osiguranja Erdogana kada je dolazio u BiH. To su stvari koje sigurnosne službe tih zemalja procjenjuju da BiH nije sigurna za njihovog predsjednika”, dodaje Korajlić.

A koliko eventualni sigurnosni propusti ima veze sa legitimnošću visokog predstavnika?

“Schmidt nije legitiman, nije visoki predstavnik”, ističe Nešić.

“To nema veze. Ja bih upitao da li ima legitimnosti izbor ministra sigurnosti sa svim svojim manama koje je imao, a ipak je imenovan”, kaže Korajlić.

“Očigledno oni idu da degradiraju instituciju VP. Mislim da će ta priča se produžiti do sjednice UN-a, gdje će se opet razmatrati status misije EUFOR-a u BiH. To se pokušava nametnuti u paketu legitmiteta VP”, smatra Miletić.

Mnogo tvrdnji i uperenih prstiju odgovornosti na brojne adrese u BiH. Odgovora nema, baš kao i na naše upite Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstvu vanjskih poslova. Iz Njemačke ambasade su kratko poručili: Christian Schmidt je visoki predstavnik. Ured visokog predstravnika uredno prijavio Christiana Schmidta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!