State Department: Chollet se raduje u budućnosti posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 11. jan 202315:51 0 komentara
FENA

Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Drava, Derek Chollet zaobišao je posjetu Bosni i Hercegovinu u okviru svog višednevnog boravka u zemljama zapadnog Balkana iako je to prvobitnim planom posjete bilo predviđeno.

Prvobitno je posjeta trebala biti u decembru i na dnevnom redu bilo je predviđeno da posjeti i BiH, ali zbog pozitivnog testa na Covid-19 posjeta je otkazana.

– U ovom trenutku nemamo informacija o posjeti kako bismo je najavili, ali savjetnik se raduje što će u budućnosti posjetiti Bosnu i Hercegovinu – kazao je Feni glasnogovornik State Departmenta.

State Department najavio je posjetu višeg savjetnika Dereka Cholleta od 11. do 13. januara Skoplju, Prištini i Beogradu, ali ni Ambasada SAD-a u Sarajevu niti State Department nisu dali Feni više informacija zašto je tako odlučeno.

Posjeta bi treba biti posvećena miru, stabilnosti i prosperitetu na zapadnom Balkanu.

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet susreo se danas u Skopju s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitarom Kovačevskim, a turneju nastavlja posjetom Kosovu gdje bi se trebao sastati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem te predstavnicima opozicije.

S liderima na Kosovu namjerava razgovarali o naporima SAD-a da pomognu unapređivanju kosovske euroatlantske integracije, uključujući kroz Dijalog koji posreduje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Chollet će u četvrtak posjetiti i Beograd, gdje se očekuju razgovori o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopćenju State Departmenta se navodi da će on također razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i sigurnosti i njezinom angažiranju u dijalogu koji vodi Evropska unija u cilju normalizacije odnosa s Kosovom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!