State Department o prijedlogu rezolucije o Srebrenici: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Vijesti 24. apr 202413:23 0 komentara
F.Z./N1

Sjedinjene Države s ponosom sponzorišu prijedlog Rezolucije o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, obelježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, saopšteno je iz state Departmenta.

Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida”, navedeno je u odgovoru State Departmenta na upit servisa Glasa Amerike na bosanskom jeziku.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu – koje su potvrdili međunarodni sudovi.

Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, precizirano je u odgovoru State Departmenta.

Ukazano je i da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

Konsultacije u UN

Glas Amerike podsjeća i da se u sedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku održavaju neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenice.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995” sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država.

Predlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!