State Department o sankcijama: Ovi pojedinci i kompanije ometaju ključne reforme, podstiču ruski zloćudni utjecaj

Vijesti 16. nov 202318:20 0 komentara
Fena/ilustracija

Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije trojici zvaničnika Republike Srpske među kojima je i aktuelni ministar Petar Đokić, ali i Duško Petrović koji je bio glavna poveznica Milorada Dodika i Vladimira Putina te drugih ruskih zvaničnika. Oglasili su se i iz State Departmenta. Sanckije su izdate i za zvaničnike/firme Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore.

State Department sankcionisa je danas dva pojedinca i 12 kompanija sa Zapadnog Balkana koji su, kako tvrde, povezani sa zloćudnim uticajem Rusije u regionu i korupcijom koja to omogućava.

Među sankcionisanim je Mišo Vačić, srpski političar, kojeg terete za učešće na referendumima o nelegitimnoj aneksiji koje je organizovao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022. Sankcionisan je i Nenad Popović, bivši zvaničnik srpske vlade, i njegove povezane kompanije.

“Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za koruptivne šeme za izgradnju ličnog bogatstva”, navode iz State Departmenta.

“Istovremeno, Ministarstvo trezora uvodi sankcije za osam pojedinaca i šest firmi u Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji koji direktno olakšavaju ruski uticaj ili čije koruptivne aktivnosti imaju koristi od ruskog uticaja. Ovi pojedinci i firme takođe ometaju ključne reforme i napredak ka pristupanju EU. Ovim imenovanjima američka vlada ima za cilj promijeniti ponašanje onih koji su uključeni i boriti se protiv lokalne korupcije, organiziranog kriminala i nezakonitih poslova i trgovanja utjecajem koji podstiču ruski zloćudni utjecaj”, navodi se.

Državne mjere se poduzimaju u skladu sa Izvršnom naredbom (EO) 14024 , „Blokiranje imovine u vezi s određenim štetnim stranim aktivnostima Vlade Ruske Federacije“.

Sankcije podrazumijevaju „blokiranje imovine i obustavljanje ulaska određenih osoba u Sjedinjene Države koje doprinose destabilizirajućem stanju na Zapadnom Balkanu“.

Opširnije o razlozima uvođenja sankcija državljanim BiH pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!