Šteta o obećanju Zahiragića: Ja bih dao ostavku

Sarajevo je dobilo 25 novih trolejbusa. Planira se nabavka još 10 njih. Predsjednik KO SDP-a i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta govorio je o ovoj temi, ali dotakao se i formiranja vlasti. Komentarisao je i obećanje Harisa Zahiragića iz SDA da će podnijeti ostavku.

Zbog čega se dugo čekalo sa novom Vladom KS?

Jednim dijelom smo čekali šta će biti u Federaciji. Međutim, imamo okvire i rokove koje moramo ispoštovati i onda smo se požurili. Uglavnom, usaglasili smo se.

SDP je u jednom trenutku izašao sa stavom da kantonalne organizacije stranke mogu razgovarati sa svim relevantnim partnerima o formiranju vlasti. Je li to KO SDP Sarajevo uzimao u razmatranje?

Imali smo slobodu od centrale da pregovaramo, ali smo mi u Sarajevu pregovarali samo sa strankama “Trojke” i SBiH.

Mnogo je reakcija na novog mandatara Nihada Uka? Kako vi na to gledate?

Pozitivno gledam na njega, ima političko iskustvo i vjerujem da će uspješno obavljati posao. Nova vlada će imati težak zadatak da stigne staru vladu, pokrenuli smo mnogo projekata.

Jesu li ispoštovani ranije planirani rokovi kada je riječ o nabavci trolejbusa?

Dvadesetpeti trolejbus je došao neki dan. Prvobitno smo imali ideju da i ovih dodatnih 10 trolejbusa, koji će se koristiti za Vogošću, nabavimo od istog proizvođača, ali uzimajući u obzir šta se dešava u Ukrajini odlučili smo da nabavimo drugih 10 trolejbusa. Imali smo dva ili tri trolejbusa koji su došli prije sankcija, najlakše je bilo reći nije do nas, rat je tamo. Nismo odustali od odluke jer smo imali proizvedene autobuse gore. Mi smo u 13 mjeseci dobili 25 novih autobusa, a od 1984. do 2022. nismo dobili nijedan. Uspjeli smo ovaj projekat dovesti do kraja.

Neki zamjeraju to što su trolejbusi nabavljani iz Bjelorusije. Zbog čega je izbor pao na firmu BKM?

Vrlo su jasni kriteriji za međunarodne tendere, može se javiti bilo ko ko nema sankcija. Nije tada bilo sankcija u tom dijelu Evrope. BKM je bio jeftiniji 40 posto od drugog ponuđača na listi. BKM je zajedno nastupao sa jednom firmom iz Ukrajine, ima trolejbuse po cijeloj Evropi.

Haris Zahiragić iz SDA je poručio da će podnijeti ostavku na funkciji kantonalnog zastupnika ako mu se pokaže 20 novih sarajevskih trolejbusa. Jeste li ga pitali zapšto to nije učinio, nakon što ste mu predočili činjenice?

Nisam, zastupnici kažu svašta, ja nisam neko ko ulazi u polemike. Ja bih dao ostavku. Njihova odgovornost njima, a naša nama. Mi smo ispoštovali što smo obećali građanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad