Stevandić: Izborna komisija je pristrasna i bavi se “vradžbinama”

Vijesti 08. dec 202218:13 0 komentara
N1

Novoizabrani predsjednik NSRS Nenad Stevandić danas je za N1 komentarisao trenutnu političku situaciju i nedavnu odluku CIK-a o petom delegatu u Domu naroda državnog parlamenta.

Šta je za vas sporno u odluci CIK-a o glasačkom listiću koji je prvobitno proglašen nevažećim?

Sve je potpuno jasno i ogoljeno, onih pet članova CIK-a koji su blickrigom izabrani na ubacivanju vanredne tačke zastupaju one koji su ih izabrali. To je potpuno jasno i to su stranke koje su imale katastrofalne rezultate ili su otišle u opoziciju. To su SDA, DF; SDS i PDP. Ona dva člana koja su izabrana konkursom su se vrlo racionalno ponašala. Ja ne mogu da sudim, sad je na Apelacionom vijeću Suda BiH, na njima je teret da budu korektniji i donesu presudu koja je zasnovana na činjenicama“, kazao je Stevandić.

Dodaje da je CIK svojim potezom “mijenjao odluke NSRS-a”.

Činjenice su da na listiću piše da se ispunjava kockica znakom X ispred predlagača. Budući da je ta kockica ostala prazna, a da je riječ o najobrazovanijem dijelu populacije, narodnim poslanicima, onaj ko je ostavio praznu nije neuk i nije neko kome bi trebala pomoć za glasanje, nije neko ko je završio specijalnu školu. Jasno je da je CIK mijenjajući odluke Komisije za imenovanje, mijenjao i odluke NSRS-a, grubo povrijedio Ustav i vlastito upustvo koje je na ovaj način napisano na glasačkom listiću“.

Listić je nevažeći ako nije ispunjen ili ispunjen tako da nije moguće utvrditi kome je dat glas?

Ako vi niste glasali prema upustvu gdje se stavi krstić, onda CIK tumači poput nekog vrača šta je taj koji je tako popunio htio da kaže, je li to njegov glas podrške PDP-u ili protiv PDP-a, ali ne možemo da preskočimo to da na tom listiću nema znaka X, na mjestu gdje se prema upustvu glasa. Nema ga u kockici“, kazao je Stevandić.

Ako imate zakon, podzakonske akte, bilo koji da je od njih prekršen, oni se dopunjuju. To je apsolutno nevažeći listić, ali ja ne želim da vračam. Želim da kažem da je izborna komisija pristrasna, da se bavila vradžbinama. Ona je procjenjivala da je na taj način čovjek podržao PDP, to je u domenu crne magije“.

Nikšić tvrdi da u telefonu ima fotografije glasačkih listića, da li je bilo moguće fotografisati listiće?

Ja ne sporim da je neko mogao imati neke vještine, a da ih mi ne primjetimo. To je apsolutno nezakonito i u svakom slučaju nelegalno. Onaj koji sumnja treba da prijavi. Predsjednik NSRS ne vrši istragu. Bio sam prisutan i nisam primjetio nijedan prekršaj. Nije se moglo ni posumnjati da je nešto ilegalno. Ja zaista nisam vidio, to su političke izjave i njihov odnos sa PDP-om“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!