Stevandić o upozorenju Amerikanaca: Meni to liči na novu “Kristalnu noć”

Vijesti 12. mar 202417:57 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić danas je za N1 komentarisao aktuelnu političku situaciju u jeku najave novih američkih sankcija prema bankama koje sarađuju sa osobama sa crne liste, kazavši da bi one također mogle dospjeti na crnu listu.

Stevandić je pozdravio najavu otvaranja pregovora za BiH u Briselu, kazavši da smo “neopravdano držani u čekaonici”.

“Ima skoro dvije godine otkako smo zadnji put bili u Briselu, sve političke partije. Neopravdano smo držani u čekaonici, sada smo u nekoj boljoj čekaonici bez datuma kada ćemo ući unutra. Mogli smo i više. U Laktašima smo dogovorili mnogo više zakona, pa su na zahtjev američkog ambasadora morali da smanje taj dio”, kazao je Stevandić dodavši:

“Mi smo sa tog sastanka izašli saglasni i sa dogovorm, da se nisu oglasili razni ambasadori i zvaničnici, sve bi već bilo u evropskoj agendi. Znači da nas treba pustiti da se dogovaramo. Činjenica je da mnogo više možemo da se dogovorimo ako nema stranog miješanja. Oni izaberu jednu stranu i onda je huškaju da može dobiti više i to izraste u novi konflikt i udaljavanje od EU”.

“Nadamo se konsenzusu, zaista. Iz RS činimo sve da se ne zamjerimo ni velikim faktorima ni silama koji imaju loš odnos prema nama. Trudimo se da pomirljivm stavom ne izazivamo previše reakcija. Nadamo se da će Trojka doći u poziciju da stranci nemaju utjecaj i da brže uđemo u EU”.

Stevandić ističe da bi dogovor prema EU bio proveden i ranije da nije bilo miješanja stranaca.

“Da se nisu oglašavali stranci, dogovor bi bio proveden i dobili bi mnogo više. Nadamo se da nam neće postaviti banalna pitanja i da neće praviti probleme. Kao zakon o sudovima, to je moralno pitanje”.

“Entiteti ne moraju da imaju iste spoljnopolitičke prioritete i mišljenja, mislim da mi u RS na evropskoj agendi zasnivamo svoju poziciju. Imamo pravo na mišljenje i ono ne može da nam se nametne”, ističe Stevandić.

Dodaje da svako ko prihvata priču o bonskim ovlastima ustvari se vraća u srednji vijek.

“Ko god danas prihvati bilo kakvu priču o bonskim ovlaštenjima, da neko nameće rješenja, to je povratak u srednji vijek. To je rušilački i to je izazivanje sukoba. Rekli smo budu li se nametali zakoni mi ćemo izabrati svoj zakon i izglasati”.

“Ja uvijek govorim kada poredimo međuentitetsku liniju koja je jedina nacrtana u Evropi i tu vlada mir preko 28 godina. Na Kipru postoji linija razgraničenja gdje su tri naoružane formacije. Ja takve stvari govorim u Briselu. Ako hoćete da pomognete morate dati pozitivne primjere”.

O najavama sankcija za banke koje posluju sa licima sa crne liste, kazao je:

“Meni to liči na neku novu “kristalnu noć”. Meni to lični na neoliberalni nacizam. Ja sam ljekar, čovjek koji je operisao 5.000 ljudi, nisam ugrozio nikad nikog, ali se na meni iživljava jedna velika sila? To je sramota njih, ne mene”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!