Stevandić tvrdi da je izvještaj NSRS došao do “dvije trećine zemalja u UN”: On može dovesti do toga da do glasanja ne dođe

Vijesti 23. maj 202416:38 0 komentara
N1

Završeno je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvajanjem razmotrenih tačaka dnevnog reda. Devetu redovnu sjednicu obilježilo je usvajanje "Protesta protiv kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava".

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je kako je 65 glasova “za” dokument koji je upućen Generalnoj skupštini znak da se radi o jednoglasnoj odluci po kojoj se u Banjaluci neće prihvatiti rezultati zasnovani na ucjenama.

“Sve zemlje koje krše međunarodno pravo to rade jer su ucijenjene ili jer im je obećano nešto za to”, rekao je on ističući da rezolucija o kojoj raspravlja Generalna skupština Ujedinjenih nacija neće izdržati sud vremena.

Stevandić je istakao da su tri razloga zbog kojih je sporan način donošenja, ali i tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Prvi pravne prirode jer BiH ima Ustav koji je rezultat međunarodnog ugovora koji je prihvaćen sa svim aneksima. U tom ugovoru piše da se ne mogu donositi odluke bez saglasnosti entiteta i naroda. Ova odluka koja stoji iza rezolucije nema pečat RS, ni BiH čak ni FBiH i ona je samim tim nelegitimna. Drugi razlog je moralni aspekt sadržan u činjenici da se nije pojavila rezolucija o pomirenju koja ima za cilj da sve narode pomiri, nego je data prednost nemoralnom aktu podmićivanja”,  rekao je Stevandić.

Pozvao se ponovo na Izvještaj o stradanju naroda koji su kako kaže, “uradili najveći stručnjaci za genocid”, a koji se, podsjećamo, ne oslanja na zvanične sudske presude koje su presudile genocid kao krivično djelo.

On je istakao da vjeruje da dokument koji je usvojila NSRS, a koji je već danas stigao do dvije trećine zemalja u Generalnoj skupštini, može problematizovati cijelo pitanje i “dovesti do toga da do glasanja ne dođe”.

“Mogu samo da kažem staru narodnu, ‘ko se mača lati od mača će i poginuti’, ko se i ovakve rezolucije na silu lati od nje bi mogao i da strada”, nastavio je.

Odgovarajući na pitanje u kojem djelu rezolucije se pominje kolektivna odgovornost Stevandić je priznao da toga u rezoluciji nema, ali da nema ni pojedinačne odgovornosti o kojoj govore presude.

Kompletan tekst rezolucije o Srebrenici pročitajte OVDJE.

Sjednicu Generalne skupštine UN pratite OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!