Stevandić: Postoji obaveza političara iz RS da ne odbiju sastanak sa Putinom

Vijesti 04. jun 202213:05 > 13:23 5 komentara
N1

Najavljeni sastanci člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvaće negativne refleksije sa zapada, ali će biti od koristi za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu u cjelini smatra predsjednik Ujednjene Srpske i Dodikov koalicioni partner Nenad Stevandić.

On dodaje da postoji obaveza političara iz Republike Srpske koji ne bi trebali da odbiju sastanak sa Putinom.

“Postoji posebna nit koja je vezana za stav Rusije o napadima na Republiku Srpsku, u Savjetu za implemetnaciju mira, u Ujedinjenim nacijama, što posebno obavezuje ljude iz Republike Srpske da ni u kom slučaju ne odbiju ili neeskiviraju sastanak sa Putinom i Lavrovom”, rekao je u razgovoru za N1 Stevandić.

Dodik odlučio: Sastat će se sa Putinom i Lavrovom

Stevandić dodaje da Ujedinjena Srpska podržava razgovore sa bilo kojim državnikom, a pogotovo državnicima velikih sila, te dodaje da mu je žao zbog trenutnih blokovskih podjela.

“Razgovor sa Putinom i Lavrovom u posebnim geopolitičkim okolnostima će izazvati, možda, negativne refleksije sa Zapada, ali da takav razgovor ne treba odbiti, on će biti od koristi i Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj”, rekao je Stevandić.

Stevandić smatra da će ishod buduće krize sa hranom, energentima i plemenitim metalima zavisiti od dobre komunikacije sa Rusijom.

“Mi ne učestvujemo ni BiH ni RS u sukobu u Ukrajini, nismo ničiji instrument spoljne politike, ni zapadne, ni američke ni ruske, i mislim da je najbolji način da imamo tu ekvidistancu, da gledamo svoja posla”, rekao je sagovornik N1.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas u Šipovu da će se u utorak sastati sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom u Beogradu, dok je za 17. jun najavio susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare