Stevandić zaprijetio Salkiću, reagovala SDA: “Salkić sigurno neće, ali će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru”

Vijesti 16. jan 202416:04 2 komentara
F.Z./N1

Poslanik u NSRS Ramiz Salkić najavio je danas da će SDA podnijeti krivične prijave protiv Milorada Dodika i članova Odbora za proslavu "Dana RS" zbog nepoštivanja odluka Ustavnog Suda BiH. Reagovao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić kazavši kako bi "Salkić mogao proći kao predsjednik Suda BiH i direktor OSA-e BiH, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, koji su u pritvoru zbog zloupotrebe položaja". Oglasila se SDA iz koje su poručili: "Salkić sigurno neće, ali će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru".

Svako u Republici Srpskoj ima pravo na iznošenje mišljenja jer smo demokratsko društvo, ali niko nema pravo da na sebe preuzima pravosudne funkcije i tako ruši ustavni poredak. (…) Salkić bi mogao proći kao predsjednik Suda BiH i direktor OSA-e BiH, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić, koji su u pritvoru zbog zloupotrebe položaja. Oni su radili to što on sada radi, tako da je on bliži pritvoru nego bilo ko drugi. Ustavni poredak, stabilnost društva i proslava svih praznika u Republici Srpskoj i dalje će vrijediti”, rekao je Stevandić za RTRS.

Iz SDA su kazali kako ove prijetnje “još jednom potvrđuju da vlast RS ne odustaje od šovinističke politike koja je dovela do progona nesrpskog stanovništva sa prostora tog bosanskohercegovačkog entiteta”.

“Stevandićeva nervozna reakcija nakon Salkićeve najave da će na osnovu zaključka Predsjedništva SDA podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i ostalih odgovornih za organizaciju proslave neustavnog praznika 9. januara samo je potvrda ispravnosti tog postupka, ali i potvrda krivične odgovornosti predstavnika vlasti entiteta RS zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnopravnog poretka. Ramiz Salkić sigurno nije „blizu pritvoru“ zbog podnošenja krivične prijave, ali bi upravo Stevandić trebao kad-tad tu završiti, i to ne samo zbog eventualne uloge u organizaciji proslave 9. januara već i zbog brojnih optužbi za učešće u ratnim zločinima počinjenim na području Banja Luke i Kotor Varoši za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prijetnje Salkiću da bi „mogao proći kao Ranko Debevec i Osman Mehmedagić” jasno potvrđuju postojanje političke kontrole nad pravosuđem, daju odgovor zašto Stevandić još nije odgovarao za optužbe koje mu se stavljaju na teret, i pojašnjavaju pozadinu procesa koji se vodi protiv bivšeg direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH”, kazali su iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare