Stevanović o imenovanju na KCUS-u: To je dobro uvezan lobi unutar svih stanaka; nema rješenja na vidiku

Vijesti 05. jul 202414:15 0 komentara
N1

Nakon što je prof. dr. Hajrija Maksić krajem maja imenovana za vršioca dužnosti generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Općinski sud u Sarajevu zatražio je od KCUS-a da se dopuni zahtjev za upis u sudski registar, sa određenim dokazima koji se odnosi na imenovanje prof. dr. Hajrije Maksić za vršioca dužnosti generalne direktorice ove ustanove.

Član Upravnog odbora KCUS-a Dragan Stevanović odluku Suda je prokometirao kao dobro osmišljen plan.

“Onog momenta dok ih organ koji ih je imenovao ne razriješi dužnosti, što je za mene sasvim logično, a da je stvar dužine mandata, privremenosti ili sve stvar onoga ko imenuje – u ovom slučaju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, obraćajući se Uredu za zakonodavstvo Vlade FBiH, da potvrdi to ranije svoju pismeno dostavljeno mišljenje, on se oglasio nenadležnim i uputio nas na druga ministarstva, što sve govori o činjenici da je to bio jedan dobro osmišljen plan. Jer ako pođete od početka, od imenovanja Vlade, prvo razrješenje Upravnog odbora je išlo vrlo teško jer federalni ministar nije želio u tome da učestvuje na način kako su se koalicijski partneri u vlasti dogovorili. Pa je onda poslije toga Vlada razriješila i imenovala privremeni Upravni odbor, pa se to povlačilo po sudu, pa se na kraju došlo sudskim odlukama do činjenice, što je za mene sasvim logično da Vlada ima to pravo i mogućnost kao osnivač javne institucije”, smatra Stevanović.

U vezi imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetovića za generalnog direktora, Stevanović kaže da se tražila dlaka u jajetu te razne pravne začkoljice koje su neprimjerene.

“Jer je Upravni odbor radio po važećim zakonskim propisima, bez obzira na to koliko su oni međusobno neusaglašeni, što opet nije naš problem. Sada već četvrti put urgiramo preko Vlade Federacije, a Vlada preko nadležnog ministra da se pokrene procedura izbora stalnih članova Upravnog odbora KCUS-a, to je trebalo još u februaru raditi, pa možda i ranije. Međutim, ministar se oglušuje i onda dođete u ovu situaciju koju ste sada, da Sud odbija rješenje, upisa u sudski registar i da sad idemo ponovno sa zahtjevom prema Vladi da nam dostavi mišljenje i tumačenje koje je nekad davno jedan od njenih ureda već dostavio, ali to očito sad ovom Sudu nije mjerodavno”, ističe.

Dodaje daje, kada se sve skupa sagleda, to jedan dobro uvezani lobi unutar svih stranaka.

“Da, očito je da je to jedan vrlo uvezani lobi gdje je Trojka radi konformiranja koalicijske vlade i koalicijske većine, nesvjesno, vjerovatno, ne znajući šta će se dešavati, prepustila je jedan izuzetno važan resor u Vladi, resor Ministarstva zdravlja, jednoj političkoj stranci koja očito ne razmišlja u duhu koalicije i koalicijskih dogovora, nego trguje. To se za zadnju godinu dana na mnogim primjerima Kliničkog centra, a ne samo Kliničkog centra jasno vidi. Kako će Vlada i koalicijska većina izaći iz ovog problema, ja ne znam. Mi smo u više navrata instirali i kod šefova političkih partija koalicijske većine i kod premijera Federacije da se problem razriješi na bilo koji način jer on nije u domenu privremenog Upravnog odbora. Ali nažalost do sada nemamo neko rješenje na vidiku”, kaže Stevanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!