Stevanović, Pašović, Čerkez Robinson, Hajdarević i Todorović gosti Novog dana

Vijesti 05. apr 202218:26 0 komentara
N1

U Novom danu N1 televizije u izdanju za šesti april očekuju vas zanimljive teme i gosti. Centralna tema biće obilježavanje Dana Grada Sarajeva.

Šesti april, Dan Grada Sarajeva, najznačajniji je datum u istoriji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šestog aprila 1945. godine, “zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih rodoljuba – Srba, Muslimana i Hrvata”, oslobođeno je Sarajevo. Tim povodom, naš gost će biti Dragan Stevanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Sarajevo obilježava i 30 godina od opsade. Jedno od najpotresnijih obilježavanja bilo je prije 10 godina, kada su duž glavne ulice bile postavljene prazne crvene stolice za ubijene građane Sarajeva – ukupno 11 541. Svi najveći svjetski mediji su izvijestili o “Sarajevskoj crvenoj liniji”. Naš gost će biti Haris Pašović, režiser i idejni tvorac tog projekta.

“Činilo mi se da se derem u uši gluvih ljudi, ja sam očekivala da će to moje izvještavanje zaustaviti rat. Prije poslatih izvještaja o broju ubijenih, odlazila sam u mrtvačnicu i prebrojavala mrtve.” Ovako o svojim prvim i najtežim novinarskim iskustvima u agenciji Associated Press, govori Aida Čerkez Robinson, naša sutrašnja gošća.

Povodom obilježavanja Dana Grada Sarajeva, u Pozorištu mladih će biti odigrana i plesna predstava “Svi marš na ples”. Ista nas uvodi u eklektični izmaštani svijet u kom pjesme kultnog benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Izvršna producentkinja predstave Nataša Hajdarević, ispred Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva, sutra će biti gošća.

O muzičkoj zbirci klasičnih kompozicija “Prosnevanje”, promociji 14. maja u Banskom dvoru, o radionici za violiniste pod nazivom “Radost sviranja”, o predstojećim koncertima, za “Novi dan” će govoriti violinistkinja iz Banjaluke, Natalija Todorović.

Uživo ćemo biti i u Mostaru, pratimo 23. Međunarodni sajam privrede koji će okupiti oko 800 izlagača iz zemalja regiona i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetilaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!