Stiže nam novi toplotni val

Vijesti 06. jul 202117:42 > 18:42 0 komentara

Nakon kratkog predaha od velikih vrućina stiže nam novi toplotni val, a prema najavama meteorologa neće biti ni posljednji ovog ljeta. Do petka će temperature u većini predjela iznositi iznad 35 °C , u Posavini i Hercegovini i do 42 °C. Visoke temperature i danas , posebno izražene na jugu zemlje razlog su gužvi na gradskim bazenima I kupalištima, gdje Hercegovci uglavnom pronalaze spas od vrućina.

Uz roštilj i vodu, daleko od užarenog gradskog asfalta, vrućine se mnogo lakše podnose, jer dok sunce prži najbolje osvježenje za mnoge je kupanje na obližnjim rijekama. Jedno od omiljenih ljetnih destinacija mnogih Mostaraca je Bunica – sportsko rekreacioni centar koji danas polako vraća stari sjaj.

Hladna voda nije prepreka

“Vruće je, ja u gradu stanujem u soliterima i moram bježati. Ne može se izdržati. Imam na moru vikendicu, ali ne idem na more, bolje mi je ovdje”, rekao nam je Zoran Biokšić.

Ni hladna voda po kojoj je Bunica prepoznatljiva nije prepreka kupačima. Na +40 kažu, upravo se to traži.

“Nije hladna voda, ja sam se rodio u Malom Polju i naučio ovdje da plivam, da se kupam i kako će biti hladna voda za nekog ko je iz Mostara. Voda je predivna, bolja sto puta nego na moru”, rekao je Željko Čolović.

VEZANE VIJESTI

A mnoge raduje činjenica što se na uređenju ovog kupališta u proteklom periodu uradilo dosta toga. Nadaju se da će za nekoliko godina u potpunosti poprimiti svoj stari izgled.

Sređena kupališta

“Pohvalio bih Komunalno preduzeće kako su sredili ovo sve. Super je u odnosu na lani, manje smeća i svega”, rekao je Mensud Rahimić.

Osim na rijekama, Hercegovci osvježenje traže i na gradskim bazenima. Kupanje, bijeg u hlad, pa rashlađivanje sladoledom i hladnim napicima, nužno je kažu u ovim vrelim danima.

“Malo bazen, malo klima, malo kući, noć je najgora. A dolazim ovdje svako drugi dan”, rekao je Sulejman.

Novi val vrućina

“Idem na bazen, dolazim koliko mogu od posla, idemo i na druga mjesta, još nismo na more i ne znam kad ćemo. Bazen mi je draži jer je bliže, čista, topla voda”, izjavila je Sanja Bašić.

A u vodenim radostima najviše uživaju najmlađi kupači.

“Meni je ovdje super, dolazim svako drugi dan. Družim se s prijateljima, volim se kupati i skakati”, ispričao je Anel.

Visokih temperatura još će biti, kažu meteorolozi, ističući da je uzrok novog toplotnog vala isti kao i kod prethodnih – topao vazduh koji dolazi iz Afrike zbog kojeg možemo do daljnjeg očekivati tropske dane, ali i noći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!