Stoltenberg u BiH: Zabrinut zbog secesionističke retorike i utjecaja Rusije

Vijesti 20. nov 202319:16 1 komentar
N1/F.Z.

Bez izuzetaka, svi su pozdravili dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Bosnu i Hercegovinu. Zemlju, članicu Akcijskog plana za članstvo, i čiji teritorijalni integritet i suverenitet nije upitan. Garantira to prvi čovjek NATO-a. Zabrinut je, ipak, zbog secesionističke retorike, ali i utjecaja Rusije.

Čelnik najmoćnije vojne alijanse na svijetu… u Sarajevu je imao poruku za drugu najsnažniju globalnu vojnu silu.

“Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije”, kazao je Jens Stoltenberg – glavni tajnik NATO-a.

Nema logike. Stiže odgovor ruske ambasade, uz pitanje kako su oni destabilizirajući faktor ako su podržali produljenje misije Althea u BiH, što je Stoltenberg pohvalio.

Šef NATO-a nastavlja …

“To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku”

Njegova sarajaveska sugovornica ističe zahvalnost na financijskoj potpori zapadne alijanse ali i ustrvrđuje…

“BiH je zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo u MAP-u, što zapravo signalizira da postoji politička odluka od strane NATO, da BiH može postati članica NATO”, kaže Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

NATO je pohvalio i dao vrlo visoku ocjenu bataljunskoj skupini lake pješadije Oružanih snaga, a BiH će sljedeće godine biti domaćin dva važna NATO sastanka.

“Što se rijetko dešava da jedna zemlja dobije dva tako važna skupa. Jedan je po rangu odmah iza NATO summita, to je Partnerska konferencija NATO-a, i druga je NATO simpozij”, kaže Zukan Helez, ministar obrane BiH.

Stoltenberg se sastao i sa visokim predstavnikom, čiju je ulogu ocijenio ključnom za sigurnost, a podrivanje njegove uloge nazvao nazadovanjem zemlje.

“I vaši napori na funkciji visokog predstavnika su od vitalnog značaja za jedinstvo i pomirenje u ovoj zemlji. Svaki pokušaj podrivanja vaše pozicije gura BiH nazad, a ne naprijed”, kaže Stoltenberg.

Christian Schmidt – Nekako moramo da ponovo izgradimo povjerenje u vladavinu prava. To je naš posao zajedno sa svim drugim odgovornim političarima.

Šef NATO-a dan ranije održao je radnu večeru sa članovima Predsjedništva. Bila je tu i Željka Cvijanović, tvrdeći kako je tamo došla da iznese svoj stav, ali i da čuje što ima reći Stoltenberg o globalnim geopolitičkim kretanjima.

“Naravno da naše jude uvijek interesuje da li neko insistira na članstvu. To uopšte nije bila tema. Uz komentare koje je dao generalni sekretar, rekavši da je to opredjeljenje svake države, da NATO nikad ne vrši pritisak da postane član”, kaže član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Denis Bećirović to vidi drugačije. Ističe kako Je zakonska obveza da BiH ide u punopravno članstvo u Zapadnoj alijansi.

Da je BiH na vjetrometini interesa velikih sila, jasno je od ranije. Ali, činjenica da je BiH članica MAP-a, i da je ovdje boravio glavni tajnik NATO-a, jasno govori čija je BiH glavna zona interesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više