Stranka za BiH tuži i Schmidta

Vijesti 27. aug 202217:04 4 komentara
Stranka za BiH

Na sjednici Glavnog odbora Stranke za BiH usvojen je tekst tužbe koju će u ime građana BiH podnijeti protiv Evropske unije, Republike Hrvatske, i Ureda Visokog predstavnika Christiana Schmidta. Tužda će biti upućena Evropskom sudu pravde.

U obrazloženju se između ostalog, navodi da je u periodu 2020.-2022., Republika Hrvatska vršila kontinuiranu političku i diplomatsku kampanju, kako bi nametnula izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i time izmijenila njenu ustavnu strukturu.

“U skladu sa Članom V, paragraf 1, u Aneksu 4 Sporazuma, članovi Predsjedništva BiH će biti direktno izabrani u oba entiteta. Ova odredba potvrđuje da su entiteti, a ne ‘konstituentni narodi’, osnovne jedinice za izbor članova Predsjedništva. Stoga, ‘legitimno predstavljanje’ u ime ‘konstitutivnih naroda’, kao što to traži Republika Hrvatska, jeste potpuno lažna teza koja ide protiv duha ovog Ustava”, stoji u tužbi.

Kada je riječ o Visokom predstavniku u BiH Schmidtu iz SBiH ističu da je počinio prekršaj u najavi.

“Visoki predstavnik nema mandat da unosi izmjene u ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine uvodeći cenzus od 3% u izborni proces, time isključujući iz ovog procesa sve članove drugih etničkih grupa i sve građane koji svoj identitet artikuliraju u ne-etničkim terminima, lišavajući ih time njihovih temeljnih ljudskih prava, kao što je to definirano u aneksu 3 i Aneksu 4 Sporazuma”, dio je iz tužbe.

Po implikaciji, Evropska unija snosi odgovornost za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i međunarodnog prava od strane jedne od njenih članica, Republike Hrvatske.

S obzirom na hitnost situacije i predstojeće izbore u oktobru 2022. godine, Stranka za BiH od Evropskog suda pravde traži da proglasi sljedeće Privremene mjere zaštite :

– Da Republika Hrvatska i njeni zvaničnici obustave sve mjere kojima bi nametnuli Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

– Da visoki predstavnik, Christian Schmidt, obustavi sve mjere kojima bi nametnuo Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija.

– Da Evropska unija obustavi sve mjere da promovira i nametne Izborni zakon u BiH kao suverenoj i nezavisnoj državi i članici Ujedinjenih nacija, direktno i indirektno, putem svog agenta, Ureda Visokog predstavnika, Christian Schmidta., navedeno je u saopćenju iz ove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare