Stravične prijetnje: Povratnik i ugostitelj u Bratuncu ponovo na meti vandala

Vijesti 30. jul 202317:04 > 17:04 4 komentara
Beriz Merdžić / Ustupljene fotografije

Beriz Merdžić povratnik je i vlasnik ugostiteljskog objekta 'Korzo' u Bratuncu. Moglo bi se uveliko pisati i o njegovim specijalitetima, kao i o porodičnom biznisu kojeg neumorno razvija, no, nažalost, u fokusu je vrlo često i zbog napada koje on i porodica trpe. Posljednji se desio u subotu, 29. juna. Bio je to, tvrdi Merdžić u razgovoru za N1, još jedan od dvadesetak napada u nizu, koje su počinile iste osobe - bez kazne.

Merdžiću je, u ranijim navratima, uništavan automobil, pričinjavana materijalna šteta na objektu, jednom su mu pred kućom ostavili i plinske boce.

Ovaj put, završilo se na užasavajućim prijetnjama.

“Prilikom početka rada, oko osam sati, osoba Milisav Lukić mi je dobacivao uvrjedljive riječi, iz njegovog objekta dolazila je i preglasna muzika sa tekstovima uvrjedljivog sadržaja. Oko deset sati skinuo je majicu do pojasa i počeo dobacivati i psovati prolaznicima na šetalištu, a to su bili moji gosti. U njegovoj bašti sa njim je sjedila i jedna osoba koja je uzvikivala ‘j***m li vam majku muslimansku, poklaćemo vas sve, ovo je Republika Srpska, šta ćete ovdje, idite u Sarajevo i Federaciju’. Psovao je i majku sarajevskim novinarima”, ispričao je Merdžić.

U tim trenucima, u bašti njegovog objekta sjedilo je oko tridesetak gostiju, drugim riječima – tridesetak svjedoka nemilog događaja.

“Imao sam u kontinuitetu oko 20 napada, sve sam štete morao sam da saniram, počinioci nikad nisu bili osuđeni za krivična djela”, dodao je Merdžić za N1, usput napominjući da su svi zaposleni u restoranu članovi njegove uže porodice.

Beriz Merdžić / Ustupljene fotografije
Beriz Merdžić / Ustupljene fotografije
Beriz Merdžić / Ustupljene fotografije
Beriz Merdžić / Ustupljene fotografije
Beriz Merdžić / Ustupljene fotografije

Usprkos tome, i posljednji napad je prijavljen policiji.

“Kao Bošnjak pozivam sve institucije naše države da preduzmu mjere zaštite povratnika u RS. Ovi incidenti se odnose samo za osobe koje su poznate policiji po svim svojim djelima razne prirode. Također, ovim putem želim da iskažem da su dobrodošli svi narodi različitih konfesija, i ostaćemo nezaobilazan brend bosanske kuhinje i bosanskih specijaliteta”, zaključio je Merdžić u razgovoru za N1.

Po ovom pitanju oglasio se federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Nerin Dizdar, naglasivši kako neće mirno posmatrati napade na bilo kojeg od povratnika, obećavši ovoj populaciji svaki vid zaštite, kao i insistiranje na kažnjavanju počinitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare