Stravično ubistvo žene i djece u Tuzli potreslo BiH, psihoterapeutkinja za N1: ‘Ne može se desiti problem odjednom…’

Vijesti 21. maj 202409:19 > 13:37 0 komentara

Velika tragedija potresla je jučer Bosnu i Hercegovinu. U tuzlanskom naselju Stupine, u stanu u kojem su danas pronađena tijela tri osobe. Zvanično je utvrđeno da je riječ o supruzi i dvoje djece muškarca koji je počinio samoubistvo.

Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK kazao je da će biti izdate naredbe za obdukciju tijela preminulih kako bi se utvrdili tačni uzroci smrti.

“Također, bit će izdata naredba za biološko vještačenje, DNK analizu, kao i druge istražne radnje i vještačenja, kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ove događaje, uključujući i način i sredstvo izvršenja tri ubistva”, naveo je Arnautović.

Vahida Đedović, psihoterapeutkinja za N1 govorila je ovoj temi. Naime, kazala je koliko dovoljno radimo na svom mentalnom zdravlju.

“Definitivno jako malo radimo na svom mentalnom zdravlju. Kako možemo nešto spriječiti? Tako što ćemo raditi na prevenciji. Jedna od osnovnih prevencija je da radimo na emocionalnoj inteligenciji. Moramo da razumijemo bijes, mržnju… Uredu je da imamo tu emociju, ali da je ne razumijemo nije uredu. Vrijeme je da se obrazujemo oko emocionalnih stvari. Važnije je da znamo svoje emocionalno stanje, nego matematiku”, navela je Đedović.

Potom je dodala:

“Poslije korone stigma se povukla da je loše i pogrešno ići kod psihoterapeuta, psihologa… Nema je u tolikoj mjeri. I u ovom posljednjem slučaju je riječ u jednu ruku o femicidu. Dolaze žene, ali se boje prijaviti. Sistem nije na njihovoj strani”.

Na pitanje novinara kroz šta sve žene prolaze, kazala je:

“Veliki broj zlostavljanja. To ne mora biti samo muž, može biti brat, komšija… Žene koje imaju neku vrstu zlostavljena se nalaze u okruženju nemoj na svog, to je sramota. Žena bude primorana da povuče tužbu. Drugi put kada prijavi sličnu situaciju, sistem se preispituje. Sigurno je bilo nasilja, nesuglasica. Ne može se problem desiti odjednom. Ne razgovaramo. Brakovi su nam u krizi danas. Kada radim partnersku terapiju, najveći problem je nedovoljna komunikacija. Trebamo se naučiti da razgovaramo. Moramo znati iskazati šta osjećamo”, zaključila je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!