Strik brine naredni korak Schmidta: “Nešto sprema, Dodik to već dugo traži”

Vijesti 25. jan 202310:21 6 komentara

"Razmjena mišljenja sa Christianom Schmidtom bila je razočaravajuća" - poručila je Tineke Strik, EU parlamentarka koja je inicirala da Schmidt pred parlamentarcima javno obrazloži izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo u noći izbora u BiH. Sporno za Strik je i što je zatvorena za javnost. Na kakva pitanja je morao odgovarati Schmidt i šta je rekao? Tineke Strik otkrila nam je dio rasprave, ali i da Schmidt priprema nešto u vezi sa državnom imovinom, te da je to jako brine.

“Poduzimaju se mjere da se i dalje dijeli zemlja, a ja ne vidim kako će ovo pomoći zemlji za pristupanje. Postoje neke priče da nešto sprema. Gospodin Dodik to već dugo traži. Moramo vidjeti šta će biti sadržaj, ali mene brine ako državna imovina bude u rukama Dodika, kome treba novac za druge svrhe, onda ne znam kako će biti zaštićena državna imovina”, rekla je Strike za N1, dodajući da je zapravo najveći problem – da li mogu vjerovati liderima BiH.

Ukupno 28 parlamentaraca pisalo Schmidtu

Zašto je raspravu sa Schmidtom nazvala razočaravajućom, Strike odgovara, da upravo jer je bila iza zatvorenih vrata.

“Nije bilo javne rasprave, tako da vam ne mogu reći šta su bili precizni odgovori, ali mislim da je suština, zato što je bilo iza zatvorenih vrata, već je problematično. Gospodin Schmidt je donio važnu odluku prošle godine na dan izbora u oktobru prošle godine što je uticalo na cijeli izborni sistem i mislim da je važno da je on odgovoran za to. On mora objasniti građanima BiH, zašto je to uradio. Veliki broj parlamentaraca, 28 njih, mu je poslalo dopis, nije odgovorio i sad je ovo prvi put da smo ga mi pitali, zašto je ovo uradio i da li je svjestan posljedica, i na kraju je bilo iza zatvorenih vrata”, rekla je Strik, dodajući da zato ne može u potpunosti reći šta je uradio Komitet.

Kazala je i da Schmidtovi odgovori nisu bili zadovoljavajući, te ga pozvala da objasni građanima BiH zašto je donio takvu odluku na dan izbora.

“Jučer sam mu rekla vi ste u delikatnoj poziciji. On ima snažan mandat, UN-ov mandat, to nemate u drugim zemljama i treba to koristite odgovorno. I ono što je on sada uradio, je da se usmjerio na jednu grupu državljana BiH, umjesto da je osigurao da zemlja ide ka inkluzivnijem društvu i izbornoj reformi koja čuva princip, jedan čovjek jedan glas, kao što je svuda u Evropi i velikom broju demokratskih zemalja”, istaknula je Strik.

Schmidt bez konkretnih odgovora

Schmidt je samo davao tehničke odgovore, dodaje Strike, ali nije dao konkretne odgovore na probleme koje je stvorio na dan izbora.

Na kraju je poručila da svi žele da BiH bude spremna za pristupanje EU, ali da se još uvijek vide podjele.

“Želimo da zemlja otvori pregovore, mora biti zaista veliki broj demokratskih reformi, mora biti transparentnost i gdje se svačija prava štite i još važnije je da zemlja ne smije da nastavi sa etničkom podjelom”, zaključila je Strik.

Podsjetimo, grupa članova Europskog parlamenta i parlamenata država članica Europske unije uputila je pismo Schmidtu, zahtijevajući da pojasni svoje odluke o nametanju izmjena izbornog zakonodavstva BiH na izbornu noć, kako su te odluke u skladu s jasnim propisima navedenim u Dejtonskom mirovnom sporazumu i smjernicama OSCE-a, te da obrazloži navodnu kordinaciju sa Zagrebom koju je imao u vezi s tim odlukama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare