Stručnjaci o osnovnim mjerama zaštite od požara: “Ugradnja plinskih uređaja nije tempirana bomba”

Vijesti 17. jan 202412:05 0 komentara

Nakon što je u sarajevskom naselju Binježevo u požaru na porodičnoj kući stradao mladić, a nedugo prije toga i dvije osobe u kući na Palama, javnost je u iščekivanju nalaza za rezultate uzroka požara, a zabrinutost i dalje raste. O čemu sve moramo voditi računa kod instalacija, koliko često se instalacije i osigurači trebaju kontrolisati, a uređaji servisirati, pitanja su koja smo postavili gostima Novog dana, Seminu Petroviću, projekt menadžeru u Istraživačko razvojnom centru za gasnu tehniku koji 27 godina radi u gasnom sektoru i Nerminu Huriću, magistru mašinstva i sudskom vještaku iz oblasti protupožarne zaštite. Pročitajte njihove savjete.

Osnovne mjere zaštite od požara

Prvenstveno, najbitnije protupožarne mjere su arhitektonske, građevinske koje su korištene pri samom projektovanju i izgradnji objekta. Također, vrlo bitne su preventivne mjere koje svi mogu uraditi: redovno servisiranje svih aparata, “nebitno da li ispadaju na elektroinstalacijama, gasnim instalacijama, gromobranskim instalacijama, protupožarnim sistemima”.

Hidrantske instalacije je bitno držati u ispravnom stanju sa zadovoljavajućim pritiskom i opremom, te da su uvijek pristupačne za korištenje.

U prostorijama držati minimalno zapaljivih materija ili koliko je dozvoljeno po zakonu. Glavni uslov je pridržavati se svih mjera te koristiti što kvalitetnije i provjerene materijale.

Pored redovnog servisiranja peći tokom sezone grijanja, potrebno je prije sezone grijanja očistiti dimnjak, a u nekim specijalnim slučajevima i nakon što prođe sezona.

U kojim slučajevima su gasne instalacije sigurne?

Gasne instalacije su sigurne u vrijeme izgradnje i prodaje korisniku, možemo sa sigurnošći reći da su one među najsigurnijima na svijetu. S obzirom na procedure neposredno prije izgradnje, distributer gasa provjerava te instaklacije prije puštanja prirodnog gasa. Tada možemo reći da su sigurne“, kazao je gospodin Petrović.

Petrović ističe da korisnici dobijaju mnoštvo dokumentacije prilikom izvođenja instalacija ako provode sve procedure, a trebaju ih iščitati i primijenjivati. U dokumentaciji se dobija projekat gasne instalacije u okviru kojeg se nalazi uputstvo za održavanje i rukovanje, uputsvo za slučajeve opasnosti, kao i brošure za korištenje opreme.

N1

Ono što je najosnovnije kada dođe do ispuštanja gasa jeste da se ne koristi otvoreni plamen i razni prekidači. Ako je curenje u objektu, potrebno je otvoriti prozore i provjetriti, obavijestiti stanare i potom kontaktirati distributera gasa.

Električne instalacije

Što se tiče električnih instalacija, tokom grijne sezone, najbolje je da su grijalice direktno spojene na utičnicu, a ne preko produžnih kablova.

Sljedeće, potrebno je da su osigurači dobro projektovani i pravilno ugrađeni.

Bitna stvar jeste mjerenje i ispitivanje same instalacije u objektu koje radi ovlaštena kuća na osnovu čega se dobije stručni nalaz po kojem se poslije postupa. Taj nalaz važi zakonski tri godine, osim u nekim isključivim slučajevima (recimo kada dođe do udara groma).

Plinske instalacije

Ugradnja plinskih uređaja nije tempirana bomba“, naglašava Petrović. Nakon što je korisnik dobio ispravnu instalaciju, on mora redovno obavljati dalje provjere i poštovati procedure. “Problem održavanja je u njegovoj nadležnosti”, dodaje on.

Planirani rok za provjeravanje gasnih instalacija i uređaja je jedna godina, to jeste svake godine.

Ukoliko želimo izmjenu gasnih instalacija, Hurić ističe da je izmjena cijele instalacije najskuplje i najteže rješenje, međutim, prije toga svakako je bitno posavjetovati se s timom stručnjaka koji će dati procjenu koliko je potrebno sanirati. Ističe da je to jedini pravi način.

N1

“Osigurači iskaču kada se pojavi struja u strujnom kolu veća od struje isključenja osigurača, to se dešava kada se desi kratki spoj ili preopterećenje. U tom slučaju treba rasteretiti instalaciju, koristiti direktne spojeve i ako osigurač dozvoljava, vratiti ga u početni položaj”, kaže Hurić.

Treba li zatvoriti plin kada nismo doma?

Da li je potrebno zatvoriti plin kada nismo kući, to zavisi od uređaja. Kod bojlera postoji prekidač za upravljanje bojlerom i nije potrebno zatvarati plin. Kod gasnih štednjaka je potrebno zatvarati na svakodnevnom nivou kada izlazimo vani. Kada duže odlazimo od kuće, svakako isključiti štednjak i bojler.

Najčešći uzročnik požara kod električnih uređaja jeste ljudski faktor. Električne grijalice moramo obezvijediti dva-tri metra od zapaljivih tvari. Na elektro-grijalicama ne treba sušiti veš jer može dovesti do izbijanja požara.

Savjet je svakako da se ne vrše samostalno intervencije na instalacije. Da se ne ugrađuju nikakvi ventilatori bez konsultovnaja izvođača radova. Da se ne mijenja stolarija bez konsultovanja izvođača. Pregrađivanje prostora, prenamjene aparata mogu dovesti do curenja ugljen-monoksida“, zaključuje Petrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!