Stručnjak za N1 o nestanku struje prošle sedmice: Sistem se urušio zbog problema u susjednim državama

Vijesti 24. jun 202413:35 0 komentara
Shutterstock

Cvjetko Žepinić, izvršni direktor za rad i održavanje u Еlektroprenosu u izjavi za N1 je pojasnio gdje je došlo do kvara u elektroenergetskoj mreži u petak što je rezultiralo nestankom struje širom BiH i regiji.

Mnogi tvrde da je elektroenergetska mreža u BiH loša?

“Apsolutno nije do nas. Do nestanka struje je došlo usred raspada elektroenergetskog sistema uzrokovanog kvarom u sistemu Crne Gore, odnosno Grne Gore i Albanije, mi smo samo trpjeli posljedicu. Kvara na našoj mreži nije bilo”, kazao je i dodao:

Naša mreža je dobro kapacitirana, rekao bih preizgrađena i ona nema problema sa preopterećenjima. Štaviše, nedovoljno je opterećena, ali su visoki naponi koje imamo u sistemu, a također i nizak nivo gubitaka. Da bi rješili taj problem visokih napona, mi imamo u planu ugradnju četiri kompenzatorska postrojenja koja bi regulisala napone odnosne svelo ih na prihvatljive granice“.

Ponavlja da kvar nema nikakve veze sa mrežom u BiH.

“Mrežu treba u kontinuitetu zanavljati i razvijati u pojedinim dijelovima. Ovo što se sada desilo nikakve veze nema sa mrežom u BiH”.

Došlo je do raspada sistema, ovdje nije nedostatak proizvodnje, naravno da u BiH imamo višak proizvodnje energije. Sistem se urušio zbog problema u susjednim državama. Niko nije izolovan od takvih poremećaja niti može biti izolovan“, kazao je on.

Mala je vjerovatnoća da se nešto slično desi u skorijoj budućosti.

“Ovo se nije desilo od devedesetih godina do danas, vjerovatno može opet ali nije realno očekivati u nekom doglednom vremenu”.

Odgovorio je i kratko na neke od napisa u medijima o tome kako se raspoređuje novac u ovoj firmi.

Novac koji imamo nije novac za raspodjelu nego je namijenjen za investicije i planove Elektroprenosa. Taj novac nije za raspodjelu, nego je namijenjen za konkretne projekte“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!