Stručnjak za nekretnine: Slijedi pad cijena stanova i rast kamata

Vijesti 07. okt 202209:43 0 komentara
N1

Dokad će rasti cijene nekretnina? Korona, rat u Ukrajini, inflacija, puno turista, sva ta neizvjesnost pred ulazak u eurozonu koja je rezultirala vađenjem kuna iz čarapa... i tko zna što sve još i tu smo gdje jesmo.

I tako dok jedni kukaju da nemaju ni za kisik, prema službenim podacima resornog ministarstva Hrvati su lani u kešu pokupovali nekretnina u vrijednosti od 30 milijardi kuna! Bez kredita, bez jamaca, čista gotovina!

Je li moguće da je došlo do toga da se za 270.000 eura u Splitu ne može pronaći pristojan dvosobni stan? Sudeći po objavi Splićanke na virtualnom Facebook oglasniku splitskih stanova, jest. Žena nudi novčanu nagradu onome tko joj nađe takav stan u kvartovima koji okružuju gradsku jezgru. Ne traži novogradnju ni prvi red do mora, ni penthouse na Bačvicama, nego pristojan stan u ne prestaroj zgradi i da nije u prizemlju ni na zadnjem spratu.

No, sudeći po onome što smo sami imali priliku vidjeti po oglasnicima, ali i onome što su nam rekli agenti za nekretnine – cijene stanova i to – tražene (ne ostvarene!) jesu visoke, ali ne baš toliko kako bi sugerirala ova Facebook objava.

Istina, još do prije nekoliko godina za istu tu svotu, o 270.000 eura govorimo, moglo se kupiti dva pristojna stana na dobrim lokacijama po Splitu, no stvari su se očito bitno promijenile. Ipak, i sada se za taj, pa i manji novac novac oglašava popriličan broj stanova, a popriličan broj istih oglasa već mjesecima gledamo u oglasnicima. Prevedeno, preskupi su i kupci nisu spremni toliko platiti.

– Cijene su prenapuhane, to je tačno. Ponuda stanova u Splitu je mala, potražnja je puno veća, ali to ne znači da se može nabiti ogromna cijena i očekivati da se proda stan. Neki su oglasili stanove za ogromne cifre, jer im se ne žuri, i idu po principu “ako prođe, prođe”. Međutim, mislim da će im sve teže proći. Već sada je došlo do značajnog zaustavljanja kupoprodaje stanova i bitnog usporavanja transakcija, a neizvjesnost je sve veća – svjedoči iskusni stručnjak za nekretnine Srđan Javorčić, vlasnik agencije “CIO nekretnine”.

Javorčić je, međutim, duboko uvjeren da će vrlo ubrzo, već za nekih pola godine doći do drastičnog pada cijena nekretnina u nas. Moguće, tvrdi on, i do 20 posto! Svoja predviđanja svjedoči na onome što se već sada događa na “real estate” tržištima u Americi, Njemačkoj i Engleskoj, gdje su cijene pale od 12 do 25 posto.

– Mi za njima uvijek kasnimo nekih pola godina, ali ih uvijek slijedimo – kaže Javorčić, napominjući još da su već sada ljudi počeli ulagati višak novac u dionice i neke druge povoljnije investicije, jer su nekretnine jednostavno preskupe i ne isplati se ulagati u njih.

RAST ĆE I KAMATE

Osim toga, i kamate su počele rasti, a očekuje se i daljnji rast kamata na stambene kredite, pa i investicije, a s druge strane i vraćanje kamata na štednju, pa bi i to moglo utjecati da se smanji potražnja i kupovina nekretnina i da se opet, kao nekad, novac čuva i oplođuje na bankama. Posljedično, uvjeren je Javorčić, sve će to dovesti do pada cijena nekretnina, odnosno njihovo svođenje na neku razumnu razinu piše SD.

Čovjek govori kako je tri hiljade eura po kvadratu neka realna cijena koja se može postići za dvosobni stan od šezdesetak kvadrata, kakvi su obično najčešće traženi. Takvi stanovi s realnom cijenom se brzo prodaju, za razliku od onih s prenapuhanom.

Primjećuje još i kako se zadnje vrijeme sve više traže i jednosobni stanovi, i to zato što u Splitu ima sve više samaca i razvedenih osoba, ali kvadrat u manjim stanovima dođe još skuplje.

– Dakle, ne govorim o novogradnjama nego o pristojnim stanovima na gradskom području. Novogradnje su bitno skuplje, a i nema ih dovoljno na tržištu – kaže on.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!