Stručnjak za sigurnost: U Sarajevu ne postoje bande u klasičnom smislu

Vijesti 14. feb 202217:12 > 20:55 2 komentara
N1

Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, rekao je za N1, da je u posljednjem periodu došlo je do povećanja saobraćajnih nesreća na području Kantona Sarajevo. Komentarišući saobraćajnu nesreću, koja se u petak dogodila na Drveniji, kazao je da je dobro što je mladić oporavlja, a i sama reakcija službenika na terenu bila je brza i adekvatna.

“U tom dijelu vidimo da sistem funkcioniše, odmah je lišen slobode i krivac saobraćajne nezgode. Dobio je i jednomjesečni pritvor u skladu sa propisima”, rekao je Ahić.

Podsjetio je da smo imali i teže periode, kada su se održavale noćne trke u Sarajevu.

Naveo je i da je saobraćaj opterećen novom infrastrukturom, počevši od svih učesnika u saobraćaju, biciklista, elektromobila i svih onih stvari koje nas čekaju na proljeće.

“Biće teško u svom tom kompleksnom sistemu preventivno djelovati”, istaknuo je on.

Govoreći o pucnjavama koje su prethodnih mjeseci uznemirile građane Sarajeva, rekao je da brza reakcija, te rasvjetljivanje događaja, pokazuju da sistem u tom segmentu funkcioniše.

Na pitanje postoje li kriminalne bande u Sarajevu, kazao je da “u klasičnom smislu kao ‘gengova’, odnosno bandi ne postoji, jer i oni pokušavaju da budu maksimalno prikriveni, ali da postoji organizirani protok narkotika ili komunikacije u regionu, pa onda i na području KS.”

“Manjak narkotika na tržištu dovodi do razračunjavanja između njih samih”, rekao je Ahić.

Oko sigurnosne situacije, kazao je postoje rezultati na terenu koji su ipak zavidni.

“Vidimo da najviše rezultata je donio sistem umrežavanja, odnosno zajednički rad policijskih agencija, kako na području BiH, tako i regiona”, kazao je Ahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare