Epidemiolozi u FBiH razmišljaju o vakcinaciji mlađih osoba i uvođenju treće doze

Vijesti 09. aug 202108:52 > 11:27 1 komentar

Amra Junuzović-Kaljić, spec. pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federacije BiH, kazala je kako je BiH ima povoljnu epideimološku situaciju te da upravo sada trebamo vršiti pripreme za dolazak jeseni i zime. Naglasak je na vakcinaciji koja, ističe, mijenja kurs pandemije. U Novom danu govorila je i o planovima za vakcinaciju mlađih osoba te uvođenja treće doze vakcine.

“Imamo povoljniju epidemiološku situaciju jer imamo manji broj zaraženih osoba i transmisije. Taj period treba iskoristiti kao pripremu za period jesen/zima koji nosi svoje rizike i u pandemiji i bez nje u prenosu respiratornih bolesti. Kada počnu okupljanja u zatvorenim prostorima mogućnost zaražavanja je veća. Treba vakcinisati što veći broj osoba. To rade sve zemlje svijeta”, kazala je dr. Junuzović-Kaljić.

Vakcinacija mijenja kurs pandemije, naglašava doktorica. Upozorava da i s povećanim brojem vakcinisanih osoba i dalje se trebamo pridržavati propisanih mjera, pogotovo u nadolazećem periodu.

“Svjedočili smo popunjenim kapacitetima bolnica, mladima na respiratorima, velikom broju umrlih. Vakcinacija je bitna jer će nas ona zaštititi od teških kliničkih slika. Ljudi kada govore o vakcinama i traže informacije trebaju pitati struku i tražiti provjerene izvore. Vakcina daje organizmu antigen, proizvest će antitijela koja već u dodiru s virusom iz okoline imati snažnu odbranu. Ne štiti potpuno u smislu da bolesti neće biti, ali štiti od teških oblika koji završavaju u hospitalnim uslovima i na mehaničkoj ventilaciji – to je sigurno”, kazala je.

Istakla je kako se sada nalazimo u stabilnijem periodu kada je u pitanju broj vakcina s kojima BiH raspolaže. Na pitanje da li će smanjiti dobnu granicu za vakcinaciju i da li će uvesti i treću dozu, kazala je da prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

“U mnogim zemljama u svijetu, koje imaju dovoljno vakcina, postupa se prema preporukama proizvođača i donja dobna granica je 12 godina. Kod nas se razmišlja o tome da idemo s vakcinacijom mladih osoba, posebno studenata i adolescenata. Cilj je što veći obuhvat ljudi”, kazala je.

Kada je u pitanju toplinski val kazala je da i djeca i dorasli trebaju izbjegavati boravak vani u periodu kada su temperature visoke. Izlazak na plažu treba biti samo u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, savjetuje. Također, potrebno je povećati unos vode i minerala.

“Djeca ispod godinu dan ne smiju se direktno izlagati suncu. I u hladu treba zaštiti njihovu kožu visokim zaštitnim faktorom, nositi odjeću od pamuka bijele boje i zaštiti im glavicu. Posebno treba voditi računa o pregrijavanju. Najvažnije je monitoring djeteta kako bi ga zaštiti od ekstremnih temperaturnih pojava”, kazala je dr. Junuzović-Kaljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare