Struja za potrošače EPBiH poskupila više od 10 posto? “Neko će neovlašteno staviti u džep milion KM, a građani će platiti”

Vijesti 29. aug 202414:26 0 komentara
N1

Proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini je u stalnom padu, dok se istovremeno uvoz povećava. Iako je bilo najavljeno poskupljenje od 10 posto, građani tvrde da je poskupljenje veće. Profesor Politehničkog Fakulteta Univerziteta u Zenici Samir Lemeš, kazao je za N1 kako mu je bilo neobično kada je vidio novi račun za električnu energiju i tada je utvrdio da je povećana cijena veća od one odobrene. Kazao je kako poskupljenje za nižu i višu tarifu iznosi 23,3 posto.

“Cijena električne energije nije bila 10 posto nego preko 20 posto i kada uradite kalkulaciju vidite da je napravljena ozbiljna greška. Tragajući za informacijama kako je do toga došlo, našao samo Odluku FERK-a iz 2017. gdje je cijena 8,53pf za skuplju tarifu, u najnovijoj odluci iz jula ove godine povećana je na 18,75pf što je nelogičnost. Vidimo da mrežarina nije poskupila, ali kada se i to uzme u obzir i kada se sabere cijena električne enegije i mrežarine opet nije 10 posto kako stoji u odluci već je veće od 11 posto. To je milion KM godišnje. Neko će neovlašteno staviti u džep milion KM. Da li je greška FERK-a ili Elektroprivrede ne znam, neka utvrdi onaj ko je za to plaćen, ači nije uredu da od građanima skrivamo informacije. Građani će izgleda iz svojih džepova plaćati loše poslovanje EPBiH i promašene hidroelektrane koje se ne grade i Blok 7. Umjesto da plate oni koji su glavni krivici – oni koji su donosili odluke”, rekao je prof. Lemeš za N1.

N1

Na pitanje koliko je sada poskupila električna energija, prof. Lemeš je objasnio po računu na kojem s navodi obračun po staroj i novoj cijeni.

“Kada pogledate staru cijenu koja iznosi 8,29 i uzmete novu cijenu 10,22 na to dodate još 8,55 koja je mrežarina, razliku podijelite sa starom cijenom i vidjet ćete da je to povećanje od 11 posto”, naveo je.

Pitanje je na koji način su došli do tih cijena i ko je na pravio grešku ili je poskupljenje veće nego što je najavljeno.

“Na prošlom računu mrežarina je bila ista kao i na novom računu. Ovdje smo dobili razdvojenu cijenu električne energije i mrežarine, ali za cijenu električne energije imate dva obračuna – ono što je bilo do 1. augusta i nakon”, naveo je.

Od sutra novi obračun: Za korisnike Elektroprivrede BiH struja skuplja za 10 posto

Kazao je kako bi građani trebali podnijeti žalbu FERK-u, ali da ne očekuju previše. Građanima je uputio apel:

“Ne dajte da vas varaju, ne dajte da vam lažu. Provjerite svaki put kada provjerite račun.”

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!