Studenti iz Ljubljane i Zadra zbog čimbura došli u Zenicu: Ukusno jelo biće podijeljeno navijačima na utakmici BiH-Ukrajina (VIDEO)

Vijesti 21. mar 202419:00 0 komentara

Tradicija koja se njeguje i ne prekida. Zenička čimburijada i ovog 21. marta okupila je mnoštvo koje se od rane zore veselilo uz rijeku Bosnu i čimbur. Uz regatu i prvo ovogodišnje kupanje u rijeci Bosni pozdravili su proljeće.

S proljećem  u Zenici, dolazi i prvi kupač u rijeci Bosni Zijad Zahirović. Zaplivao je kao i svake godine 21. marta.

Pored tradicionalnog  takmičenja u pripremanju zeničkog čimbura, održana je i regata na rijeci Bosni, a neizostavna je bila i promenada duvačkog orkestra duž Kamberović Polja, program ansambla „Bosnia folk“ i orkestra „Zeničke meraklije. I ove godine veliki broj ljudi, koji baštine ovu tradiciju, dugu skoro sto godina.

Studenti iz Ljubljane i Zadra posjetili su ovaj grad kako bi se upoznali s jedinstvenom zeničkom pričom. Mlađe generacije ističu da im je drago da se tradicija poštuje.

Forum građana Zenice odlučio je poduzeti nove korake kako bi Zeničku čimburijadu uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine BiH.

Tradicionalni čimbur koji se pravi od 1.000 umućenih jaja biće zapakovan i podijeljen navijačima večeras na utakmici  BiH – Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!