Štukan nakon povratka u Sarajevo: “Znamo da neću pobijediti na sudu, ali je bitno da se priča ova priča”

Vijesti 24. jun 202419:18 0 komentara

Feđa Štukan bh. glumac i pisac nakon zadržavanja na beogradskom aerodromu vratio se u Sarajevo. Žalbu na zaprimljeni dokument će uložiti njegov advokatski tim, iako su nade da će do neke promjene doći male. Štukan nije jedini koji je bez obrazloženja okarakterisan kao nacionalna sigurnosna prijetnja, a Zakon o strancima Srbije to i omogućava.

Prvi put Feđa Štukan saznao je da mu je ulazak u Srbiju zabranjen prije više od godinu dana nakon pojavljivanja na protestima ‘Srbija protiv nasilja’. Tada mu za razliku od ovog puta nije uručen nikakav dokument, a pošto je i ovaj bez ikakvog obrazloženja Štukan kao glavni razlog vidi ono napisano u svojoj knjizi Blank.

Pojavljivanje na prošlogodišnjim demonstracijama protiv nasilja u Beogradu je zapravo jedna kapljica koja se čekala da se nešto pokrene, jer imam osjećaj da je knjiga već dugo boli nacionaliste. Boli ona nacionaliste i vodje i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali da se tamo čekalo nešto da se ocrni“, kaže Štukan. 

Dokument koji je ovaj put primio ne nosi nikakve informacije o dužini trajanja zabrane niti ikakva obrazloženja osim da je Štukan sigurnosna prijetnja. Advokat glumca Sead Spahović smatra da je ključni razlog učešće u protestima, navodeći da vlastima smeta rad nezavisnih intelektualaca. Prema Zakonu o strancima Republike Srbije MUP može odrediti zabranu bez obrazloženja u slučaju zaštite javnog poretka ili sigurnosti. Spahović dodaje da će bez posebnih očekivanja ipak uložiti žalbu.

Svaka zemlja, svaka država ima pravo da nekome zabrani da uđe na njenu teritoriju, ali mora se tom nekome dati rešenje u kome piše zašto. Ovo što je dobio gospodin Štukan je citat iz Zakona i zaokružen broj 8.To je osmi razlog, piše da ugrožava sigurnost Srbije, nema nijednog argumenta, nijednog razloga, nijedne rečenice o tome“, naglašava.

Štukan ne vjeruje da će uspjeti da izdejstvuje ulazak u Srbiju dok je ova garnitura vlasti.

Znamo isto tako da nećemo pobijediti na sudu nijednom, ali nije bitno više mislim da je bitnije da se priča ova priča“, dodaje.

A Štukan nije jedini kojem je u Srbiju zabranjen ulaz. Reperi Jala Brat i Buba Corelli ipak su znali razloge. Sličnu sudbinu kao i bh. glumac imala je pjevačica Selma Bajrami početkom godine. Bez obrazloženja saznala je da je prijetnja po sigurnost Srbije. Vezivali su to mnogi s plesom tokom kojeg je pokazala dvoglavog orla, međutim Bajrami zvanične razloge ne zna. Žalba također upućena, ali joj je iz advokatskog tima savjetovano da slučaj ne komentira do odluke o žalbi.

Žalba je poslana na Upravni sud i vidjet ćemo šta će biti i kako će biti. Ne mogu vam za sad ništa reći konkretno zato što apsolutno nema nikakvog valjanog obrazloženja zašto je to tako. Samo znam da je stajalo u dokumentu da ja ugrožavam državnu bezbjednost“, ističe Bajrami.

Lično je u njenom slučaju zabranu proglasio bivši direktor BIA-e, Aleksandar Vulin, rekavši da u ona u Srbiji neće zarađivati, jer propagira veliku Albaniju. Pjevačica je to demantovala, ali su joj očekivanja od žalbenog postupka slična kao i kod Feđe Štukana. Iako bez nade dok ne dođe do određenih promjena i dok zakonski okviri omogućavaju ovakvo djelovanje MUP-a i vlasti, oboje su rekli da od borbe neće odustati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!