Subašić: 9. januara 1992. donesena je odluka da mi imamo ovo mezarje, a da nemamo svoje sinove i muževe

Vijesti 09. jan 202416:09 0 komentara
FENA

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas je položeno cvijeće i odana je počast žrtvama genocida.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje” Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” pozvali su nadležne pravosudne institucije u BiH da hitno istraže i procesuiraju sve one koji su prisustvovali neustavnom obilježavanju 9. januara, te tako počinili krivično djelo negirajući presudu Ustavnog Suda BiH.

Medijima se, između ostalih, obratila i majka Munira Subašić, poručivši da je za sve ožalošćene majke danas dan žalosti.

“Devetog januara 1992. godine donesena je odluka da mi imamo ovo mezarje, da nemamo svoje sinove i muževe, da imamo naše šehide, da brojne majke žive same. Da su svijet i Evropa nešto naučili – danas ne bi gorjela niti Ukrajina, niti Palestina, niti Sirija, niti mnoge druge zemlje. Ništa nisu naučili – to je moja poruka”, naglasila je.

Nalazimo se na mjestu koji je najveći svjedok onoga što je uslijedilo nakon 9. januara 1992. godine – dodao je potpredsjednik RS, Ćamil Duraković.

“Ta ideja kulminirala je najvećim zločinom protiv čovjeka koji može biti počinjen. Ovdje smo danas i da naglasimo da ne žive svi u Banjaluci, ovdje žive i drugi narodi koji ne misle kao oni koji su, nažalost, vlast u ovom dijelu BiH”, izjavio je Duraković.

Medijima se obratio i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović poručivši “da nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti činjenice”, ali i potpredsjednik FBiH koji je “došao da da podršku ljudima koje Srbi u Srebrenici prepadaju za vrijeme slavlja”.

“Ne može se slaviti dok ti je komšija u strahu. Hoću da ljudi ovdje znaju da je Bosna i Hercegovina iznad svakog entiteta”, naveo je

Stojanović je dodao kako ono što čini Milorad Dodik – nikako ne može reći da radi u ime svih Srba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!