Subašić: Padom Srebrenice 5.500 djece je ostalo siročad. Djeca su gledala kada im ubijaju oca i brata, siluju majku i sestru…

Vijesti 11. jul 202411:48 0 komentara

Muniri Subašić, predsjednici Pokreta majki enklava Srebrnica i Žepa ubijena su 22 člana najuže porodice, među njima najmlađi sin i suprug. Obraćajući se prisutnim delegacijama u Potočarima, kazala je kako svijet i Evropa ništa nisu naučili i da u ovom trenutku dok se obilježava još jedna tužna godišnjica genocida u Srebrenici, majke Ukrajine i Palestine plaču za svojom djecom koja ginu.

“Srebrenica je posebno, sveto mjesto i moramo to tako da kažemo. Želim da se zahvalim svim ambasadorima koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, neka znaju da pripadaju čovječanstvu. Za one koji nisu ili su bili suzdržani, vjerovatno će doći vrijeme da i oni glasaju, ali ako ne onda neka se stide. Preživjela sam genocid. Ubijeno mi je 22 člana moje uže porodice, među njima je moj najmlađi sin kojeg sam najviše voljela, moj muž. Ubijena su naša djeca, braća, sestre samo zato što su bili muslimani. Ali majka Srebrenice, nije sjela da plače, digle smo glas i digle svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena i da ovo što se nama desilo ne desi više nikome. Nažlost, dok ovdje stojim mnoge majke u Ukrajini i Palestini plaču, gledaju krvavu djecu. Svijet šut i ništa ne radi. Često mi majke sve kažemo, svijet i Evropa nisu ništa naučili.

Padom Srebrenice ostalo je 5.500 djece siročadi. Djeca su gledala kada im ubijaju oca, brata, siluju majku i sestru. Neka djeca su se rađala i poslije smrti oca, nisu imali ni fotografiju da znaju kako izgleda njihov otac. U mojoj kući su me često pitali, li će li na babu, imaju li njegovo lice, kosu. Morala sam objašnjavati, da, isti si babo. Djecu koja su preživjela genocid odgojili smo bez mržnje i osvete, da budu najbolji studenti, doktori, inžinjeri, gdje god se snalazili. To je ponos majke Srebrenice i sve majke svijeta trebaju da uče od nas”, rekla je Subašić.

Navela je kako su majke, uprkos svim strahotama koje su preživjele, pružile ruku majkama Balkana koje su također izgubile svoju djecu i često se sastaju kako bi vidjele šta mogu učiniti za bolje sutra budućih generacija.

“Razlike su dobre, ali podjele nisu. Ne smijemo se dijeltii na dobre i loše ljudi. Ako je mom komšiji lijepo, bit će i meni. Moramo zajedno raditi, graditi. Svaki čovjek koji se rodi ima pravo na život, kulturu, vjeru, školstvo, zdravstvo. Svi ljude koji se rode neka su zdravi, živi i sretni da nikada ne dožive ono što su majke Srebrenice doživjele, to je genocid i da pred njenim očima siluju curice, kćeri i ubijaju našu djecu”, kazala je Subašić.

Poručila je kako i danas veliki broj zločinaca slobodno hoda Podrinjem i smiju se žrtvama u lice. Izrazila je žaljenje što Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nije bio sponzor UN Rezolucije o genocidu u Srebrenici, da “zajedno živimo u miru, rahatluku i poštovanju jedni drugih.”

Emisiju povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici možete pratiti na N1 OVDJE. Sve detalje možete pročitati i u našem LIVE Blogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!