Subašić: U Potočarima se najbolje osjećam, tamo je tišina i poruka, imam osjećaj da nišani govore

Vijesti 07. jul 202418:16 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić nalazi se u Nezuku kod Sapne gdje pristižu učesnici ovogodišnjeg "Marša mira", pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini u ljeto 1995. godine. Subašić se skoro vratila sa izložbe Memorijalnog centra Srebrenica u UN-ovom sjedištu u New Yorku. U izjavi za medije je istaknula da poslije 29 godina prvi put UN obilježava dane Srebrenice, te da je to doživjela kao radost i žalost.

“Radost je da smo doživjeli to, a žalost da to UN nije prije obilježavao, ali što kažu – nikada nije kasno. Imali smo dobre sastanke, ambasadore koji su glasali za Rezoluciju, sponzore… Pričala sam s njima, uspjela sam neke ambasadore i da rasplačem svojim govorom. Bila sam jako sretna kada je američka ambasadorica koja predstavlja UN, prišla meni i dala mi jedno srce i kaže – mogu li te zagrliti, da mi malo daš snage, pratim vaš rad i naučila sam od vas puno”, kaže Subašić.

Iako su majke koje su izgubile svoju djecu, dodaje Subašić, ipak šalju pozitivne poruke, a ambasadori uče od njih.

“Poslali smo poruku, rekli smo da su razlike dobre ali podjele nisu, i nećemo se dijeli na ove ili one, nego na dobre i loše”, poručila je.

Kazala je i da joj je drago vidjeti sve više mladih na Maršu mira. Zahvalila im se i poručila da su oni budućnost i ponos.

“U Potočare kada uđem, vjerujte, da se najbolje osjećam. Tamo je neka tišina i poruka. Imam osjećaj da oni nišani nešto kažu”, istaknula je.

Povodom defilea pripadnika Vojske Srbije kroz Prijedor i Bratunac, kazala je:

“Poslije 29 godina zlo ne može mirovati, pa se vjerovatno budi u njima”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!