Sud BiH Cvijetiću ublažio mjere zabrane, Mektić “skrpio” stan

Vijesti 24. jun 202216:23 1 komentar
F.Z./N1

Sud Bosne i Hercegovine ublažio je mjere zabrane za prvoosumnjičenog u predmetu Transporter Bojana Cvijetića, koji se tereti da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja se sumnjiči za međunarodni šverc velikih količina kokaina i marihuane.

“Dana 15.06.2022. godine Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje broj S1 2 K 041177 21 Krn 37 kojim su prema osumnjičenom Bojanu Cvijetiću ublažene izrečene mjere zabrane, određene rješenjem Suda BiH broj S1 2K 041177 21 Krn 21 od 10.02.2022. godine, i to mjera zabrane napuštanja boravišta iz člana 126. stav 1. ZKP BIH, na način da je osumnjičenom Bojanu Cvijetiću kretanje ograničeno na područje grada Banja Luka. Istovremeno, prema osumnjičenom je određena mjera zabrane obaveznog povremenog javljanja državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH.”, rečeno nam je u Sudu.

Cvijetić je u pritvoru od novembra, kada je u akciji “Transporter” uhapšeno 11 osoba. Uz Cvijetića koji je označen kao organizator, uhapšeni su i Petar Dukić, u čijem kombiju je otkriveno oko 300 kilograma skanka, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Ivan Jurić, inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović i drugi.

Informacije da se osumnjičeni Cvijetić šeta Banjalukom potvrdio je i Dragan Mektić.

Objasnio je i kako je bivši savjetnik pod mjerama zabrane raspolaganja imovinom, prodao bivšem ministru , dakle svom nadređenom stan od 60-ak m2, za 100-ak hiljada maraka.

Nakon “Dao mi je povoljno”, Mektić je u programu N1 naglasio da nije posjećivao svog bivšeg saradnika u kućnom pritvoru:

“Nisam posjećivao ( Cvijetića). On (Vasković ) i sada tvrdi da je taj čovjek u kućnom pritvoru. Sada kada sam dolazio u studio ja sam ga vidio u bašti jedne kafane, sjedi sa sinom. U prolazu, ja prošao”, rekao je Mektić.

Kaže da četrdeset i nešto godina radi u bezbjednosim strukturama, časno i pošteno.

“Ne želim da se objašnjavam oko takvih stvari, šta ja mogu Vaskoviću, evo recite mi. Nemojte mi Vaskovića, nema šta nije napisao, da sam ja narkodiler. On to tvrdi i niko više. Zašto bih se ja našao na optuženičkoj klupi. Koje krivično djelo sam ja počinio. Bio sam dvije godine ja pod istragom.. Imam problem sa dijelom tužilaštva, montirali su mi postupak. Evo dokazali da nemam nikakve odgovornosti”, naveo je Mektić.

Kako se osoba koja se dovodii u vezu sa trgovinom narkoticima našla u njegovom kabinetu, ne zna, kaže bezbjednosne provjere je vršila OSA i SIPA.

“Ja sam taj stan uzeo prije tri godine. Imam dokumentaciju. Platio sam ga u nekom određenom vremenskom periodu kako sam dolazio do nekakvog novca, dva puta sam dizao kredit, nešto sam skupljao, ja nisam iskeširao taj stan. Nismo uradili papirologiju, nismo to notarski preveli i tako dalje. Ja da sam htio da nešto sakrijem mogao sam naći šestu, sedmu osobu, evo prepiši ti na sebe,pa nakon godinu dana , ali nisam htio… U Banjaluci nema više ko nema stana u Banjaluci, Beogradu na vodi, na moru i Dragan Mektić skrpio stan, pa sad”, Mektić u svemu ne vidi problem….

Inače, njegov savjetnik kao i više desetina povezanih osoba za nezakonite radnje i organizovani kriminal koristili su sky aplikaciju.

Sada se pribavljaju dokazi u predmetima organizovanog kriminala formiranih na osnovu saznanja upravo iz Sky, ali i Anom aplikacije, a sve provjere putem međunarodne pravne pomoći vrši Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Na sastanku Koordinacionog tijela glavnih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Federacije BiH, Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštva Brčko Distrikta odlučeno je da će na ovim predmetima raditi sva tužilaštva i policijske agencije u Bosni i Hercegovini i da će u tu svrhu biti formirani posebni timovi.

Zaključeno je da će tužilašva i policijske agencije kroz operativne forume proaktivno analizirati da li u podacima koji se prikupe, postoje dokazi na osnovu kojih bi se mogli rasvjetliti već eventualno počinjena krivična djela na teritoriji koju pokrivaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare