Sud BiH ipak potvrdio optužnicu za ratni zločin protiv Buljubašića i Sejdića

Vijesti 22. sep 202316:05 2 komentara
CIN

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je za portal N1 iz Tužilaštva BiH.

Kako je za N1 potvrdio portparol Tužilaštva Bosne i Hercegoivne, Boris Grubešić, Tužilaštvo je zaprimilo obavijest iz Suda BiH da je njihova žalba prihvaćena i da je optužnica potvrđena po svim tačkama.

Podsjetimo, kako je potvrđeno jučer, Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH za ratni zločin.

Sud BiH u potpunosti odbacio optužnicu za ratni zločin protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih

Tužilaštvo BiH je imalo rok od 24 sata i uložilo je žalbu na odluku Suda BiH.

Prema njihovoj optužnici, podsjetimo, u napadu na selo Jošanica ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Za ove zločine, pored Buljubašića i Sejdića, optuženi su Rašid Sobo, Šefko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare