Sud BiH: Izmirene dužnosti prema advokatima, nemaju razloga za daljom obustavom rada

Vijesti 08. aug 202413:56 0 komentara
Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine je izmirio sve obaveze prema advokatima - braniocima po službenoj dužnosti čim su sredstva budžeta za 2024. godinu postala operativna, saopćeno je iz ove pravosudne institucije povodom, kako navode, naznačenih razloga za donošenje odluke o obustavi rada advokata advokatskih komora Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Iz Suda BiH navode da je ukupno u 2024. godini plaćeno 1.384.359,48 KM, od čega su troškovi advokata po službenoj dužnosti iznosili 1.303.685,55 KM, a troškovi po osnovu oslobađajućih presuda 80.673,93 KM. Od tog ukupnog iznosa, 460.531,71 KM plaćeno je u periodu januar-juli kroz raspoloživa sredstva u okviru operativnih planova tokom privremenog finansiranja, a nakon usvajanja budžeta plaćeno je 923.827,77 KM.

“Tako je Sud BiH, sa 7. augustom ove godine, izmirio sve do sada pristigle obaveze, zbog čega advokatske komore Federacije BiH i Republike Srpske više nemaju razloga za daljom obustavom rada branioca po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, posebno imajući u vidu da Sud BiH ne može utjecati, niti je nadležan za izmjenu i dopunu Odluke Vijeća ministara o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH u vidu zatraženog povećanja tarife advokatima”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Advokatska komora FBiH: Otkako smo obustavili rad naše kolege iz RS se suočavaju sa političkim pritiscima, dajemo im nedvosmislenu podršku

Podsjetimo, advokati iz FBiH i RS od 1. augusta su započeli u obustavu rada u predmetima po službenoj dužnosti.

Advokatske komore iz FBiH i RS ranije su uputile dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada.

Advokati od danas obustavljaju rad, iz Suda BiH najavili isplatu dugovanja

Jedan od zahtjeva je i isplata zaostalih naknada za postupanje po službenoj dužnosti.

Obje entitetske advokatske komore najavile su štrajk i protest zbog neispunjenja zahtjeva da se usvoji prijedlog izmjena odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koji je upućen Državnom ministarstvu pravde u septembru 2023. te da se izvrši isplata duga naknada i nagrada za rad advokata po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!