Sud BiH izriče presudu u predmetu ‘Mato Žarić i ostali’: Elektroprijenos BiH oštećen za skoro pola miliona KM

Vijesti 21. feb 202406:55 0 komentara
Banjaluka.net

Sud BiH danas bi trebao izreći nepravomoćnu presudu u predmetu u kojem Tužiteljstvo BiH Matu Žarića, Mila Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Dragu Maleševića tereti da su, u razdoblju od 8. travnja 2015. do 22. kolovoza 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH i iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavili drugom imovinsku korist, a nanijeli štetu javnom poduzeću “Elektroprijenos BiH” a.d. Banja Luka u visini od 454.957,95 KM.

Prema optužnici, Žarića se tereti da je, u svojstvu generalnog direktora javnog poduzeća “Elektroprijenos BiH”, 8. travnja 2015. zaključio ugovor s pravnim licem kao izvršiteljem radova za nabavu izgradnje trafostanice i ugradnju opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Optuženog Maleševića se tereti kao rukovoditelja Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos BiH”, Manojlovića u svojstvu uposlenika i rukovoditelja projekta Operativnog područja Banja Luka, Bule kao izvršnog direktora za financije i člana Uprave “Elektroprijenosa BiH”, a Šukala kao rukovodilac operativnog područja Banja Luka.

Kako navodi Tužiteljstvo BiH, nakon što je pravnom licu isplaćen avans u visini od 532.300,84 KM, ugovorne obveze od strane izvođača nisu okončane u roku definiranom u ugovoru, čime je prekoračen rok za izvršenje radova.

Uslijed propusta učinjenog od strane optuženih da se obračuna i izvrši naplatu zateznih kamata, nastala je šteta po “Elektroprijenos BiH”, kompaniju nadležnu za distribuciju električne energije na razini cijele BiH, a drugom je pribavljena imovinska korist.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!