Sud BiH u potpunosti odbacio optužnicu za ratni zločin protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih

Vijesti 21. sep 202310:36 0 komentara
CIN

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u potpunosti optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića i ostalih za ratni zločin koji se, prema navodima optužnice, dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je za portal N1.

Optužnica Tužilaštva BiH od 4.9.2023. godine, podignuta protiv Ferida Buljubašića, Ahmeta Sejdića, Rašida Sobe, Ševke Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića, Adema Fehrića, Mustafe Poljo, Envera Kustura, Muhameda Liske, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nale, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona BiH (KZBiH), organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZBiH i povreda zakona ili običaja rata iz člana 179. KZBiH – u potpunosti je odbačena.

Podsjetimo, prema optužnici Tužilaštva BiH, u napadu na selo Jošanica ubijeno je 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, dok su kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Tužilaštvo BiH ima pravo na žalbu protiv ove odluke Suda Bosne i Hercegovine u roku od 24 sata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!