Sud BiH reagirao na tvrdnje Milorada Dodika: Direktan napad na ugled sutkinje Sene Uzunović

Vijesti 15. okt 202416:35 0 komentara
Sena Uzunović (Sud BiH)

Sud Bosne i Hercegovine reagovao je na navode Milorada Dodika koje je iznio prošle sedmice, a koje se odnose na sutkinju Senu Uzunović koja vodi postupak protiv njega.

Podsjetimo, Dodik je prošle sedmice iznio tvrdnje u kojima je rekao da je ona – između ostalog – sudila Srbima u Konjicu.

Povodom svih navoda Milorada Dodika, oglasili su se i iz Suda BiH.

“S obzirom na posljednje objave medija koji su prenijeli izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavljenu na press konferenciji 9.10.2024., a nakon održanog ročišta u Sudu BiH, kojom se neistinitim tvrdnjama pokušava direktno inkriminisati sudija ovog Suda, Sena Uzunović, Sud nalazi za opravdano objaviti demanti na izjave sa navedene press konferencije“, naveli su.

Podsjetimo, Dodik je obraćajući se na press konferenciji, predsjednik Republike Srpske, između ostalog, izjavio je i sljedeće „(…) U Konjicu je ubijena jedna porodica Golubović, sinovi Petar i Pavle od osam i devet godina. Onda su se pojavili Senini saborci koji su izveli tu porodicu, ubili oca, majku i starijeg brata. Mlađi brat je ranjen otišao do policajaca da to prijavi. Ti muslimani, policajci, su to dijete odveli ponovo kod egzekutora. Sena Uzunović nije ništa učinila u tom slučaju”.

“Prije svega, Sud smatra da navedena izjava predstavlja direktan napad na ugled, čast i profesionalnu karijeru sutkinje Sene Uzunović, jer je ista netačna, neutemeljena, bazirana na ličnom mišljenju pojedinca i istom se zanemaruju ranije utvrđene činjenice. Naime, tokom ratnih dešavanja u BiH, nadležnost za ratne zločine nad civilima bila je na osnovnim tužilaštvima i sudovima. U vrijeme počinjenja pomenutog zločina, sutkinja Sena Uzunović obavljala je dužnost sudije Okružnog vojnog suda Mostar – Odjeljenje u Konjicu, koji nije imao nadležnost za suđenje u ovim predmetima. Navedeni monstruozni zločin koji je predsjednik RS pomenuo u svojoj izjavi, počinili su pripadnici policije, Policijske stanice Konjic, a za šta su preživjeli izvršioci pravomoćno i osuđeni”, naveli su.

Na istoj press konferenciji održanoj u Istočnom Sarajevu, Dodik je izjavio i sljedeće:”… da je jasno šta Sena Uzunović, nakon ovog čina, misli o zločinima nad Srbima i Republici Srpskoj.”

I ove navode Sud BiH demantuje.

“Podsjećanja radi, u predmetu Hazim Delić i drugi, tokom 1994. godine, sudija Sena Uzunović vodila je istragu za ubistva po prijedlogu Okružnog vojnog tužilaštva, koja istraga je rezultirala prikupljanjem dokaza za zločine počinjenje u logoru Čelebići, prema pripadnicima srpskog naroda. Po okončanju istrage, predmet je dostavljen Haškom tribunalu, koji je u konačnici donio osuđujuću presudu za počinioce, a nevedena presuda predstavlja prvu presudu za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda”, naveli su u svom saopćenju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!