Sud i Tužilaštvo u HNK – “Bermudski trokut u kojem sva korupcija nestaje”

Vijesti 25. maj 202318:34 1 komentar

Osim što zaostaje po broju optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona poznato je po brojnim predmetima koji su mjesecima, pa čak i godinama na čekanju. Osam mjeseci prošlo je od saobraćajne nesreće koja je potresla region, a u kojoj su smrtno stradala tri člana porodice, među kojima je devetogodišnji dječak. Prema nezvaničnim informacijama ova porodica bila je žrtva utrkivanja i nesavjesne vožnje, no iz Tužilaštva još uvijek nema informacija o uzrocima nesreće, kao ni o odgovornosti utrkivača.

Na današnji dan, prije osam mjeseci na magistralnoj cesti kod Bune tragovi kočenja, ostaci smrskanih automobila i jedna svijeća. Danas bez ikakvih tragova nesreće na koju niko nije ostao ravnodušan. Život su izgubile četiri osobe, među kojima je tročlana porodica. Tada je smrtno stradao devetogodišnji Robert, dok je njegova trogodišnja sestra jedina preživjela. Zbog istrage koja predugo traje i koja se provodi pod velom tajne, cijeli događaj polako pada u zaborav, iako je u brojnim građanima ostavio bolan trag.

Iz Tužilaštva danas nismo dobili informacije o toku istrage, da li je završena analiza prikupljenih podataka te kada će odluka u ovom slučaju biti donesena.

“U Tužiteljstvu kad dobiju vruć krompir čekaju da se on ohladi. Čekaju da javnost zaboravi da je troje ljudi, cijela obitelj zakopana na groblju, žele da se zaboravi taj predmet, da se zaboravi ko se utrkivao, da se sve to podmete pod tepih i onda će oni lagano nakon dvije godine reći istraga je obustavljena”, kaže Kristina Spajić Perić, urednica portala Hercegovina.info.

A ovaj slučaj je trebao biti prioritet, smatra vijećnica Boška Ćavar, no nerad Tuližaštva, policije i pravosudnih organa su naša relanost te je to, smatra ona, jedan od glavnih razloga masovnog iseljavanja iz zemlje.

“Niko od nas ne želi da mu se dogode takve stvari, ali ako ne radi policija i Tužilaštvo mi nemamo šta raditi u ovoj zemlji”, dodaje Ćavar.

Na nefunkcionisanje pravosudnog sistema često ukazuju novinari portala Hercegovina.info, koji su i sami podnijeli niz krivičnih prijava, neke su i tri godine na čekanju. Zbog iznošenja informacija o pojedinačnim slučajevima kao što su afere “IZIS”, “Peti kat”, stranačko-porodično zapošljavanje redovno su izloženi pritiscima i prijetnjama.

“Generalna poruka je da se čelni ljudi Suda i Tužiteljstva moraju smijeniti. To je prvi korak”, ističe Mario Ćosić, vlasnik portala Hercegovina.info.

Kristina Spajić Perić dodaje da je upitno zašto djeca tužitelja ili primjerice dvoje djece predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru može raditi u Elektroprivredi.

“Kakve veze ima neovisno pravosuđe sa zapošljavanjem u Elektroprivredi? Koliko su ti suci i tužitelji neovisni? Jesu li ta radna mjesta posljedica njihovog nerada”, dodaje Perić.

Iz Mreže naše društvo pozivaju Agenciju za istrage i zaštitu da pregledaju predmete koje pune ladice.

“Kad gledamo ko se sve hapsi po Sarajevu i za koje iznose, a da ovdje nijedna krivična prijava koja je došla od civilnog društva, evo samo od nas u nekom iznosu je šteta od 600 miliona KM, ni da SIPA dolazi, ni da se neko raspituje. Zaista smo frustrirani”, tvri Marin Bago.

To je jedan Bermudski trokut u kojem sva korupcija nestaje, a svaki nebitan predmet se obradi, poručuju novinari. Uprkos prijetnjama nastavit će kažu bez straha ukazivati na kriminalne radnje, tražiti procesuiranje odgovornih, posebno u slučaju tragično stradale porodice Krstić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare