Sud poništio imenovanje Nadzornog odbora KCUS-a, naređeno vraćanje na stanje prije 4. oktobra

Vijesti 29. dec 202318:01 0 komentara
KCUS (N1)/Arhiv

Kantonalni sud u Sarajevu donio je Rješenje u kojem se navodi da je Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imenovan nezakonito.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila je 4. oktobra 2023. godine na sjednici članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Na odluku o smjeni se žalio tadašnji predsjednik NO KCUS-a Izmir Hadžiavdić te je Rješenjem naloženo Vladi FBiH i premijeru Nerminu Nikšiću da sve vrate u stanje prije donošenja Rješenja o razrješenju bivšeg saziva NO KCUS-a 4. oktobra ove godine.

“Nalaže se Vladi FBiH i Premijeru da preduzme neophodne mjere da bi se u odnosu na podnosioca Zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4.10. 2023. godine, u roku od 15 dana. Ukoliko u ostavljenom roku ne bude postupljeno po nalogu, Sud će podnijeti zahtjev za udaljavanje od dužnosti službenog lica, Premijera FBiH, a po potrebi i izreći novčanu kaznu”, navedeno je u Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu koje je objavio Faktor.

Faktor
Faktor
Faktor
Faktor

“Ono što piše u presudi mora se izvršiti, a to znači da premijer koji je predložio Vladi nezakonitu smjenu mora stvari vratiti u prvobitno stanje i poništiti imenovanje novog Nadzornog odbora. To znači da stari Nadzorni odbor ostaje na snazi”, izjavio je za Faktor Izmir Hadžiavdić, član smijenjenog Nadzornog odbora.

Po Hadžiavdićevom zahtjevu Sud se očitovao na način da je utvrdio kako su premijer i Vlada FBiH počinili povredu prava podnosioca zahtjeva na jednakost pred zakonom, zagarantiranog Ustavom FBiH. Vladi se, kako je navedeno u odluci Suda, zabranjuje dalje vršenje nezakonite radnje kojim se ograničavaju prava podnosioca zahtjeva.

Protiv Rješenja ne postoji mogućnost podnošenja žalbe.

Podsjetimo, jučer je za generalnog direktora KCUS-a imenovan Ismet Gavrankapetanović, a Sebija Izetbegović je smijenjena odlukom Upravnog odboroa KCUS-a 27. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!