Sud u Beču: Pritvorska jedinica za migrante u Lipi građena nelegalno?

Vijesti 10. nov 202315:46 0 komentara
N1

Pritvorska jedinica građena u migrantskom kampu Lipa pored Bihaća je ilegalna. Ovo je utvrdio Trgovački sud u Beču, odlučujući po tužbi ICMPD-a protiv SOS Balkanroute, nevladine organizacije koja je otkrila gradnju na području Unsko-sanskog kantona koja je uznemirila građane.

Međunarodni centar za razvoj migracione politike (ICMPD) pred bečkim Trgovačkim sudom tražio je odštetu od SOS Balkanroute tvrdeći da su informacije o nelegalnoj gradnji naštetile ugledu međunarodne organizacije smještene u Beču. Trgovački sud je odlučio suprotno njihovom zahtjevu, a iz nevladine organizacije SOS Balkanroute tvrde kako ICMPD na sudu nije uspio pokazati niti građevinsku dozvolu niti pravnu osnovu za zadržavanje migranata.

Unutar kampa Lipa građen je tzv. detencijski centar, ograđen visokom ogradom, nazvan “Gvantanamom”. Zamišljen je da bude pritvorska jedinica, a prema presudi Trgovačkog suda građen je sredstvima Austije i Evropske unije. U presudi se konstatuje i da je državna granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske u odnosu prema migrantima zona bez vladavine prava.

Izgrađena pritvorska jedinica je kapaciteta do 12 osoba koje su u njoj trebale biti zadržavane do 72 sata. Gradnju objekta koji izaziva uznemirenost Bišćana, a o kojem se posebno polemisalo početkom godine, kada je Htvarska intenzivno vraćala migrante u Bosnu i Hercegovinu najavio je evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi.

„Dakle potrebno nam je u ovom dijelu da osiguramo da su detencijske jedinice odnosno objekti u prihvatnom centru Lipa pod određenom kontrolom”, rekao je on prilikom posjete Sarajevu u novembru 2022. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!