Suddeutche Zeitung: Kako Dodik nastavlja pomjerati granice

Vijesti 05. jul 202313:20 0 komentara
Milorad Dodik (Tanjug/AP/Darko Vojinović)

“Autokrata i demagog” Milorad Dodik ponovo “sabotira državu Bosnu i Hercegovinu”, a teoretski bi ga Nijemac koji je postavljen na poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u zemlji mogao smijeniti, navodi njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ). Međutim, u ovo analizi se ocjenjuje da bi se takva odluka morala sprovesti “vojnim putem”.

Kako piše novinar Florian Hassel, mjesec maj je protekao onako kako to želi predsjednik bh. entiteta Republike Srpska.

Prvo je 9. maja u Banja Luci, administrativnom sjedištu RS proslavio pobjedu nad Hitlerovom Njemačkom. Gost je bila i nacionalistička moskovska motociklistička grupa “Noćni vukovi”, kao i Igor Kalabukhov, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini. Tamo je ponovio propagandu Kremlja prema kojoj se Moskva “borila protiv fašizma u Ukrajini”. Dodik je kritikovao EU i optužio Zapad da odbacuje svakoga ko nije protiv Rusije”, piše Hassel.

Objašnjava da Dodik “dominira Republikom Srpskom” od 2006. godine i da je “jedan od stalnih gostiju Vladimira Putina”, navodeći da se sastao s njim 23. maja.

Rusija je glavni Dodikov saveznik uz Srbiju u njegovim nastojanjima da oslabi cijelu državu Bosnu i Hercegovinu – i eventualno otcijepi Republiku Srpsku ili je čak ujedini sa Srbijom”, navodi.

“Autokrata i Demagog”

Hassel smatra da Dodik “vlada kao autokrata i demagog”, te da “ponekad izmišlja opasnost”.

Govori o pola miliona Arapa koji navodno stoje pred vratima, onda se poziva na opasnost da bosanski Srbi budu “porobljeni”. Dodik bubnja i protiv prava seksualnih manjina. Navodna kleveta – odnosno kritika Dodikovog režima – podliježe visokim kaznama, nezavisne grupe građana moraju se kontrolirati (kao u Rusiji) kao “strani agenti”, te zabranjivati ​​ako je potrebno”, opisuje on Dodikovu vlast.

Navodi se da je Dodik nedavno “zaoštrio kurs” pokušavajući da proglasi državnu imovinu proglasili vlasništvom entiteta. Također ovdje objašnjava odluku Narodne skupštine RS kojom su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta proglašene nevažećim.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je poništio ovaj zakon NSRS, a sada Dodik prijeti, kao što je prijetio i nekoliko puta do sada, da će proglasiti nezavisnost entiteta.

Međutim, teško da bi (entitet) bio održiv sam po sebi: tamo gotovo da nema industrije, ima manje od 1,2 miliona stanovnika, pati od emigracije i zavisi od kredita Evropljana i Međunarodnog monetarnog fonda”, smatra Hassel.

On vjeruje da Dodik zapravo “treba da se plaši za svoju političku egzistenciju”, s obzirom na ovlaštenja koja ima Schmidt.

Zatim citira N1 vezano za informaciju da vodeće zemlje Zapada razmatraju smjenu Dodika.

Prema Hasselu, međutim, “ovo zvuči kao želja” jer “takve stvari bi morale biti nametnute vojno”.

Navodi kako je nakon završetka rata u BiH bilo stacionirano 60.000 NATO vojnika u zemlji, ali da se danas mirovna misija koju predvodi EU sastoji od samo 1.100 vojnika.

Hassel vjeruje da će Dodik “moći još duže da nastavi sa opstrukcijom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!