Suđenje krim-tehničarima: Zatraženo izuzeće tužioca Vreće u slučaju Dragičević

Vijesti 15. jul 202114:14 0 komentara
N1

U nastavku suđenja pred Osnovnim sudom u Banjaluci protiv dvojice krim-tehničara koji se terete da su bacili donji veš Davida Dragičevića, advokat odbrane Damir Alagić zatražio je izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće.

Sve je počelo ispitivanjem svjedoka Tužilaštva Mirka Živkovića, inače inspektora MUP-a Republike SRpske, koji je u to vrijeme 2018. godine radio na opštem kriminalitetu, u sektoru za krvne i seksualne delikte. Živković je odgovarao na pitanja o preuzimanju vreća sa dokaznim materijalom, između ostalog i o donjem vešu ubijenog Davida Dragičevića, dokaznom predmetu za čiji se nestanak terete Zoran Bošnjak i Mikica Marjanac.

“Ne sjećam se”

Odbrana je u više navrata posumnjala u vjerodostojnost svjedočenja, a zbog nastavka procesa zatražili su izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće, o čemu će odlučiti glavni banjalučki javni okružni tužilac.

“Ne mogu se tačno sjetiti datuma, krajem marta, Siniša Kojdić je dužio taj predmet, ali nije ga bilo taj dan, ili nije radio… Pa sam ja preuzeo dio tih predmeta i odnio u policijski depozit. Predmete mi je predao Bošnjak. Ja sam potpisao krim tehnički izvještaj, gdje su navedeni predmeti koje sam preuzeo”, rekao je na suđenju inspektor Živković.

N1
N1
N1
N1
N1

Šta je bilo na popisu, te da li je na neviđeno preuzeo dokaze, ne provjerivši šta je u vrećama, pitanja su koja su postavljena u sudnici? Svjedok je u više navrata odgovarao sa “Ne sjećam se”, dodao je da “tri godine su prošle, stotine predmeta sam od tada imao”.

Sjetio se ipak inspektor Živković da na tom popisu nije bilo gaća, ali je objasnio: ”Dešava se iz raznih procesnih razloga da se ne mogu deponovati si predmeti, neki se suše, neki…”.

Zatraženo izuzeće Dalibora Vreće

Damir Alagić, advokat krim tehničara Zorana Bošnjaka, optuženog za uništavanje dokaza u istrazi ubistva Davida Dragičevića, zatražio je izuzeće tužioca Dalibora Vreće. Taj zahtjev je podnio na današnjem suđenju u Osnovnom sudu jer ga želi saslušati kao svjedoka.

“Tužilac bi mogao iznijeti dokaze koje mogu pomoći mom branjeniku”, rekao je Alagić.

Na suđenju se mogla čuti i sumnja da su pojedine vreće sa dokazima upakovane heftalicom, a da su dokazi “šetali danima “ bez ikakve, ili uz usmenu naredbu tužioca.

Advokat Alagić pitao je svjedoka zašto je tri dana pre naredbe tužioca (15.5.2018. tj. 18.5.2018.) izuzimao dokaze i da li je vidovit.

Na pitanje sudije Radmile Medaković, svjedok Mirko Živković se nije mogao sjetiti kako su bili upakovani predmeti i ko ih je upakovao.

Postupajući tužilac Dalibor Vrećo, čije je izuzeće zatraženo, odgovarajući na konstatacije odbrane da su dokazi pribavljani nezakonito, te da nema naredbi tužilaštva za postupanje za bilo šta, rekao je da su pismene naredbe koje je izdavao u Tužilaštvu BIH u Sarajevu, koje je tražilo slučaj Dragičević na uvid.

Želimir Lepir kao svjedok

Advokat prvooptuženog Mikice Marjanca, Aleksandar Jokić rekao je da će prijedloge dokaza i svjedoka za nastavak procesa dostaviti naknadno. Istakao je da će kao svjedok odbrane biti predložen i bivši glavni tužilac OJT Banjaluka Želimir Lepir.

Nastavak pretresa zakazan je za 21. septembar, a odbrana insitira da se kao svjedoci ispitaju i Darko Novković, Dalibor Vrećo,dr Zoran Obradović, Mirko Kojdić, Slađan Kvržić…

Članovi grupe Pravda za Davida bili su ispred Osnovno suda sa transparentima. Majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović u sudnici je zamoljena da skine transparent sliku svoga sina sa vrata, zbog pravila suda…

“Da skinem sliku svoga sina?”, upitala je začuđeno, ali se povinovala molbi sudije Medaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!