Suđenje Petroviću zbog poplava: Na ormaru sam preživio dva dana i dvije noći

Vijesti 30. aug 202313:27 0 komentara
N1

U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i bivšem šefu Odsjeka civilne zaštite u ovom gradu Milku Vidakoviću optuženima za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Na glavnom pretresu pročitana je optužnica Okružnog tužilaštva u Doboju.

Petrović i Vidaković se terete se da su tokom poplava 2014. godine u Doboju propustili da zaštite ljude i imovinu, što su bili dužni s obzirom na funkcije koje su obavljali.

Tužilaštvo stava da su izazvali opasnost za živote ljudi i imovinu većeg obima, usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i milionska materijalna šteta.

“Kršili su odredbe Plana za sprovođenje preventivnih i operativnih mjera spasavanja od poplava i Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i nisu postupili po propisima o Civilnoj zaštiti, Zakonu o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, Pravilniku o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti, Planu na sprovođenju preventivnih i operativnih mjera zaštite i spasavanja od poplava u gradu Doboju u 2014. godini i redoslijedu aktivnosti u odbrani od poplava Civilne zaštite Doboj”, navedeno je u optužnici.

Mustafa Jupić, tužilac naveo je da su optuženi predmetno krivično djelo počinili u periodu od 13. do 17. maja 2014. godine.

Obren Petrović tada je bio SDS-ov član, gradonačelnik i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, a danas je poslanik SNSD-a u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH.

Tužilac Jupić najviše je ponavljao riječ “nije” a odnosilo se na ono šta su morali, a nisu preduzeli Petrović i Vidaković u vrijeme nadolazeće opasnosti.

Obren Petrović na saslušanju je naveo lične generalije;

  • da je završio FPN, da je neosuđivan, državljanin BIH, dobrog imovinskog stanja. Vojsku je služio u Zadru, a ima čin rezervnog vojnog starješine.

Pet svjedoka dalo je iskaze u svojstvu oštećenih, a o sjećanjima na kobne majske dane kada im je poplava uništila domove, ali i odnijela najmilije.

Interesantno je da su se iskazi pojedinih svjedoka razlikovali od onih koji su prije devet godina, dakle te 2014.godine dali istražnim organima.

Tako recimo, iako se neposredno nakon poplave nisu sjećali da su paljene sirene za opasnost, pojedini se danas sjećaju sirena, ali ne mogu da kažu da li su bile od automobila, ili pak sirene za uzbunu.

Na uporna pitanja članice tima odbrane Jadranke Ivanović upućeno svjedoku Slavojki Dragičević, da li zna od čega je stradao otac, svjedok je odgovorila:

“Ne pravite cirkus od smrti moga oca.”

Naknadno je potvrdila da joj ipak nije predočen nalaz obdukcije, koji je i priložen kao dokaz.

Penzioner Duško Petrović svjedočio je kako je od poplave pokušao spasiti osamdesetosmogodišnju majku. Kaže iako u zrelim godinama, nije pila nikakvu terapiju.

“Kuća je bila prizmena. Podigao sam je na sto, pa na vitrinu…”

Ipak nije uspio da je spase.

“Ja sam na ormaru preživio dva dana i dvije noći”, rekao je.

Obrena Petrovića brani advokatski tim od četiri člana, Dragan Radović, Goran Nešković, Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević.

Suđenje se nastavlja 26.septembra u 9.30.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!