Sudski postupak za korona nabavke u RS na početku: Najkrupnija „riba“ bivši direktor Instituta za javno zdravstvo

Vijesti 06. feb 202419:36 0 komentara
N1

Tačno je godina od pokretanja prvog i jedinog pravosudnog postupka u Republici Srpskoj zbog nezakonitih korona nabavki. Iako je predmet trebao ići po ubrzanoj proceduri, godinu poslije, priča je na početku. Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i drugi u sudnici su se našli nakon četiri mjeseca pauze, a sud je odredio novu dinamiku rada.

Četiri mjeseca trebalo je timu ljekara da završe zadatak koji im je dao banjalučki Okružni sud i iznesu procjenu o procesnoj sposobnosti Slavka Bojića jednog od od petorice optuženih u aferi „korona ugovori“. Tačno toliko čekalo se na bilo kakvu informaciju o nastavku procesa za koji je ponovo rečeno da će biti rađen po ubrzanoj proceduri.

“Ali na način da će se poštovati instrukcija o trajanju do tri sata pretresa tako da će se shodno tome i modifikovati eventualno strategije kako tužilaštva tako i odbrane”, rekao je Aleksandar Jokić, branilac Slavka Bojića.

Uprkos ubrzanoj proceduri i ročištima koja bi trebala biti održavana dva puta sedmično, proces bi mogao trajati godinama. Na prijedlog tužilaštva biće izneseno više od 2000 dokumenata i saslušano oko 70 svjedoka, od kojih je u prvoj godini rada saslušano njih tek šest.

“Ono što je takođe jako bitno, sama činjenica da je pet osoba optuženo da svaki od njih ima svoje advokate pokazuje da će to trajati dosta dugo, jer akda tužilaštvo završi sa ispitivanjem jednog svjedoka ili izvođenjem bilo kojeg dokaza i odbrana ima pravo takođe na isti način da ispituje te svjedoke kako unakrsno tako i direktno”, ističe Đorđe Vujatović, novinar.

Najkrupnija „riba“ u predmetu je bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković koji je na optuženičkoj klupi sa Sašom Markovićem, Slavkom Bojićem, Sanijem Crljićem i Draganom Dubravcem. Svi oni su prvi ljudi firmi koje se bave prodajom oružja, turizmom, arhitektonskim i inženjerskim djelatnostima od kojih je Institut nabavljao maske, odjela i termalne kamere. Očekivano po cijenama višestruko većim od tržišnih – od duplo do 1.500 odsto skupljih.

Osim slučaja koji je jedini aktivan pred entitetskim pravosuđem javnosti su poznati i slučajevi nabavke respiratora koji su plaćeni tri puta većoj od tržišne pa i slučaj nabavke mobilne bolnice vrijedne četiri miliona maraka koja je potom vraćena. U pravilu korona ugovori u Republici Srpskoj sklapani su direktnom pogodbom i mimo zakonom predviđene tenderske procedure.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!