Suljagić: Odluka Mađarske je odraz Orbanove politike, svrstala se među “sile negiranja i revizionizma”

Vijesti 15. maj 202414:59 0 komentara
Samir Jordamovic/Anadolija

Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine UN-a o Srebrenici predstavlja “duboko uznemirujući stav koji se ne može ignorisati”, a tom odlukom se ova zemlja svrstala među “sile negiranja i revizionizma” te time podriva međunarodne napore da se prizna i uči iz ove tragedije, napisao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica na platformi X.

Ova rezolucija imala je za cilj da odaje počast sjećanju na hiljade žrtava genocida u Srebrenici, tamno poglavlje u modernoj historiji obilježeno nezamislivim zločinima. Glasajući protiv nje, Mađarska se stavila u red s silama negiranja i revizionizma, podrivajući međunarodne napore da se prizna i uči iz ove tragedije”, napisao je on.

Suljagić je napomenuo da ova odluka nije izolirani incident, već “odraz dugogodišnjih desničarskih stavova i politike mađarskog premijera Viktora Orbana”.

Orbanovo protivljenje rezoluciji o Srebrenici može se posmatrati kao dio šireg obrasca odbijanja međunarodnog konsenzusa o pitanjima ljudskih prava. Odbijanjem da prizna genocid, Mađarska pod Orbanom šalje opasnu poruku da se historijske istine mogu lako zanemariti zbog političke svrsishodnosti”, naveo je.

Podcrtao je da je, pri osudi odluke Mađarske, ključno naglasiti važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama Srebrenice.

Priznavanje genocida je ključni korak ka tome da se takvi užasi nikada ne ponove. Odluka Mađarske oštar je podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavi poricanju i političkim snagama koje ga održavaju”, naveo je Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!